IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW: Не сме поставяли под въпрос бъдещето на изпълнителния директор

Матиас Мюлер имаше нелеко посещение в САЩ, което предизвика спекулации, че може би не се справя толкова добре

23:03 | 19.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Volkswagen се опита да разсее въпросите за бъдещето на своя новоназначен главен изпълнителен директор Матиас Мюлер, посочвайки, че неговата работа никога не е била поставяна под съмнение след тежкото посещение в САЩ миналата седмица, пише Financial Times.

Мюлер наследи Мартин Винтеркорн, заставайки начело на германския производител на автомобили през септември, когато започна скандалът с вредните емисии. Новият главен изпълнителен директор обаче си навлече критики при първата си визита в САЩ, след като в радио интервю посочи, че компанията “не е излъгала” регулаторите.

По-късно Volkswagen се опита да поправи случилото се, но Мюлер не успя да се справи с по-голямата задача да се върне в Германия с план, съгласуван с американските регулатори, как да поправи колите, които са засегнати от проблемния софтуер, който доведе до скандала.

След среща на надзорния съвет на VW във вторник, по време на която Мюлер даде актуална информация за постигнатото в САЩ, компанията обяви: “Позицията на Мюлер никога не е била обсъждана. Всякакви други спекулации са безпочвени и изрично отхвърлени”.

Изявлението на компанията беше отчасти насочено към написаното в германския вестник Bild am Sonntag, че са се появили съмнения към работата на Мюлер, най-вече сред влиятелните представители на надзорния съвет на VW.

Самият Мюлер е казал на надзорния съвет, че вярва, че компанията е прескочила правните и етични граници. Освен това е обявил, че разследването, което се води от американската компания Jones Day, има значителен прогрес. Volkswagen планира да обяви повече детайли по случая по време на годишната си среща през април.

Арндт Елингхорст, анализатор на Evercore ISI, твърди, че нов главен изпълнителен директор е “последното нещо, от което се нуждае VW”.

Освен това компанията обяви, че бившият директор на BMW Хинрих Уoбкен, ще застане начело на бизнеса на компанията в Северна Америка от април. Преди това VW посочваше за поста бившия директор на Skoda Винфрид Вахланд, но той по-късно отказа поста заради скандала с емисиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още