IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen стана най-голямата автомобилна компания по продажби в света

За първи път германската компания заема тази позиция

10:05 | 30.01.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският производител на автомобили Volkswagen задмина японския си конкурент Toyota, заемайки първото място в света сред автомобилните производители по продажби. Това е първият път, в който германската компания заема тази позиция, съобщава ВВС.

Японската Toyota, която бе на върха на класацията по продажби през последните четири години, е продала 10,175 млн. превозни средства на глобално ниво през 2016 г.

Това обаче се оказва малко под продажбите от 10,31 млн. автомобила, които VW отчете за годината през миналата седмица.

Германската компания постига високите резултати въпреки скандала, свързан с манипулираните дизелови емисии, които доведоха до ответни мерки в цял свят и редица дела.

Volkswagen Group, която произвежда още марките Audi, Porsche и Skoda, отчита ръст на продажбите от 3,8%, подкрепена от търсенето в Китай.

Тя си проправя път и на други пазари. В Швеция, например, Volkswagen Golf е бил най-популярният нов автомобил за 2016 г. - първият път от над половин век, в който Volvo не е на първо място по продажби в страната.

Продажбите на Toyota са се разраснали с 0,2%, но японският производител явно страда от забавянето на американската автомобилна индустрия.

General Motors трябва да представи данните си следващата седмица, но се очаква американският производител да остане зад японската и германската компании.

GM бе третият по големина производител през 2015 г. Той зае първото място през 2011 г., след като производството на Toyota бе ударено от огромно земетресение и цунами в Североизточна Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още