IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo пуска най-дългия автобус в света?

Volvo Gran Arctic 300 е дълът над 30 метра и побира 300 пътници

20:56 | 01.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Volvo</em></p>

Снимка: Volvo

Volvo може би ще представи най-дългия автобус в света. Той се казва Volvo Gran Arctic 300, дълъг е малко над 30 метра и може да побере до 300 пътници в купето си, което се състои от три съчленени сегмента.

Автобусът е разработен от автобусния клон на Volvo в Латинска Америка и е поръчан от бразилските власти, за да се присъедини към местната система за бърз автобусен транспорт, наречена BRT (Bus Rapid Transport). Новият модел е разположен най-високо в моделната кама на автобусите Volvo в Южна Америка, където се предлагат версии с капацитет 150, 180 и 210 пътници.

Gran Arctic е вторият 3-сегментен автобус, който шведската компания произвежда за бразилския пазар. Първият беше представен още в началото на 90-те и имаше капацитет от 270 пътници. Сега от Volvo смятат, че увеличения капацитет на новия модел ще доведе до нуждата от по-малко автобуси, което ще намали цената за обслужване на пътник на градската управа, както и ще помогне за намаляването на трафика и вредните емисии в гъстонаселените градове на Бразилия.

Ако прогнозата е вярна, огромният размер на Gran Arctic 300 не би трябвало да е проблем, още повече, че той ще се ползва само на специални пътни ленти за движение, които са част от BRT. Все пак е интересно какво би се случило, ако се наложи автобусът да се слее с трафика.

„Ние сме лидери при разработването на автобуси за BRT и сега представяме на бразилския пазар най-добрият автобус в света. С негова помощ ще се увеличи ефективността на организираните транспортни системи, осигурявайки по-добро качество на живот за пътниците и по-ниска цена за обслужващите ги компании“, заяви президентът на Volvo Bus Latin America – Фабиано Тодескини.

Двойно съчленени автобуси се произвеждат и от други производители, включително и такива в Южна Америка. Все още никой обаче не произвежда нещо с мащабите на Gran Arctic.  

Още подобни новини четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още