IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е алтернативата на традиционните спестовни продукти в България

Към управлението на парите трябва да се подхожда както се подхожда при грижата за здравето, твърди Никола Янков, съдружник в Експат Асет Мениджмънт

16:20 | 06.12.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Каква е алтернативата на традиционните спестовни продукти в България

Днес можем да перифразираме известните думи на Йосиф Сталин така: имаш пари – имаш проблем, нямаш пари – нямаш проблем. Изникват три въпроса - къде са парите, какви са проблемите, и какво трябва да направи лирическият герой, в случая - собственик на парите.

Къде са парите

В световен план парите обичат да се струпват на места, наречени пазари за финансови инструменти. Това са често непонятни за обикновения човек сложни системи за търговия на огромни маси акции, облигации и контракти за физически налични стоки, както и производни на тях инструменти. Огромната част от паричната маса на човечеството се върти в тези системи чрез непрекъсната електронна търговия в реално време, като от моментното търсене и предлагане на всеки инструмент се определя и неговата цена.

Ако сте като средностатистическия гражданин от Западна Европа или Северна Америка, вашите пари вероятно често се разхождат по тези пазари – със или без ваше знание. Паричните спестяванията на обикновения „западен“ човек са инвестирани най-често в различни договорни фондове и частни пенсионни фондове, които от своя страна инвестират парите на клиентите си на световните пазари за финансови инструменти.

Ако сте по-състоятелен гражданин от Западна Европа или Северна Америка (а напоследък все повече и от Азия), вашите пари по-вероятно са инвестирани на тези пазари директно от ваше име (чрез личен инвестиционен фонд или инвестиционна сметка) и са управлявани от професионални инвестиционни мениджъри, които работят в строго регулирани и специализирани фирми за управление на активи. Това постоянно променя парите ви качествено и количествено във времето. И в дългосрочен план печелите съобразно нивото на риска и различни други ограничения, който сте задали на своя инвестиционен мениджър.

Ако сте средностатистически български гражданин обаче, вашите пари може би никога не са попадали на тези пазари. Те сигурно си стоят някъде близо до вас. Най-вероятно в банка. А може би и на по-странно място като сейфа в спалнята ви или в гражданския трезор зад ъгъла. Така парите ви са отделени от световната финансова система и не могат да са ви особено полезни.

Парите, които са по банкови сметки (като депозити) в търговските банки, имат съвсем различна съдба от парите, които са по инвестиционни сметки при лицензирани инвестиционни мениджъри (наричани често „частни банки“ в чужбина и управляващи дружества в България). Търговските банки традиционно не инвестират парите на клиентите си на световните финансови пазари. Те имат по-различна функция и бизнес модел – директно кредитиране, като поемат върху себе си риска между кредиторите (вложителите) и кредитополучателите.

След краха на Lehman Brothers през 2008 г., за да запазят важната обществена роля на търговските банки като посредници при кредитирането на населението и на малкия и среден бизнес, регулаторите в развитите държави поставиха допълнителни ограничения пред тях да инвестират парите на клиентите си и собствените си пари на финансовите пазари.

Така регулаторите подчертаха още веднъж разликата между търговските и инвестиционните банки – първите имат задача да кредитират, т.е. да инвестират в много на брой и сравнително малки по размер кредити за собствена сметка и на собствен риск, а вторите да инвестират на пазарите за финансови инструменти за сметка на своите клиенти.

Последна актуализация: 05:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 12 rate down comment 0
draifuss
преди 9 години
3D Systems Corporation. Компанията е лидер в сектора на 3D принтерите, но от началото на годината загуби 62% от стойността си, като преди това имаше ръст от 100% само за последните 5 месеца на 2013 г. Да наблюдаваш как позицията ти първо реализира огромен ръст, а след това - огромен спад, прави болезнено трудно инвестирането в акции за много хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
draifuss
преди 9 години
Телефона ми звъни постоянно през ден от някакви измамници, които се опитват да ме качат на бързия влак.Само като чуя да се представят от някой мнооооооооооого изгоден фонд и оставям телефона настрана отворен да си говорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 8
draifuss
преди 9 години
Стига с тези измами от културно масов тип.Чудят се как да приберат парите на хората и да им кажат "Честито, вече нямате нищо".Тези измамници работят на принципа "Приберете им парите да не мислят за глупости".Имота си е добра инвестиция особено търговски отдаден под наем.Говоря от личен опит.Отделно имот, който ползваш и не плащаш наем за него.Кеша отделно е кинг навсякъде, долари, евро, швейцарец, лира и още две три валути.Взаимни фондове, борси и т.н. са нов вид на старите пирамиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
redcretin
преди 9 години
Българина има избор - терминал 1 или 2. Парите ще му трябват в първите месец-два после.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
v_tin
преди 9 години
Идеята на статията е какво може да направи българина, нашата система е друга и ги няма тези облекчения. Всъщност идеята за пенсионен фонд е доста добра, независимо че според статията най кадърните управляват парите ни, доколкото знам всички фондове 2008-2009 г загубиха, а господина който каза че кризата няма да удари Бг стана премиер, човека който прогнозира за 2009г 4-5% ръст , а Бг имаше загуби от около 6 % от БВП стана минфин. Та това е за менажериите из Бг управляващи на фондове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 9
keizer
преди 9 години
пич в тежка грешка си. напрактика ако бачкаш в уса гарантирано имаш акции, и колкото повече бачкаш, толкова повече акции имаш. Как става това? Чувал ли си за 401к? Това е техната пенсионна система. Отчисленията за пенция там от заплатата са НЕОБЛАГАЕМИ до приблизително 20К долара на година. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ги вкарваш в пенсионни фондове и НЯМАШ право да ги ползваш докато не се пенционираш или гушнеш букета. парите са само твои, нема такива филми - пенции за ***. ако не бачкаш или си под радара нема пенция. та тез фондчета инвестират от твое име пич. тук не говорим за т.нар допълнителни спестявания - те дали се инвестират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 9
studioaa
преди 9 години
Само чисто ненормален човек би инвестирал парите си в пенсионен фонд от какъвто и да било род, при положение, че гарантирано ще получи по-малко отколкото е дал. Мнозинството от "западните" хора и особено американците нямат абсолютно никакви спестявания и изобщо не спястяват от нищо и такова чудо като влогове/инвестиции/финансови инструменти са нещо, което е напълно непознато на масите. Хората в САЩ си харчат парите за нова къща, нова кола, образование за децата, ваканции, техника и никой обикновен човечец не инвестира на борсата, както се опитвате да заблуждавате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още