IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

23 млрд. долара са замразени в британски фондове за имоти

Мениджърите спират изплащанията преди да изгубят ликвидност с цел да управляват по-добре продажбения процес

17:10 | 08.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

На Standard Life Investments му бяха нужни седем дни след обявяването на резултата от шокиращия британски вот за членството в Европейския съюз (ЕС), за да спре отлива от своя фонд за недвижими имоти във Великобритания за 2,9 млрд. паунда (3,8 млрд. долара). За инвеститорите, желаещи да изтеглят парите си, изглежда, че чакането ще е малко по-дълго, пише Bloomberg.

Решението на Standard Life, скоро последвано от още шест фонда, управляващи имотни активи за над 15 млрд. лири, беше взето, за да се предотвратят масови разпродажби по подобие на тези, които по време на финансовата криза спомогнаха за отписването на 40% от цените на бизнес имотите и разориха много от тях. Години по-късно мениджъри, сред които Grundinvest на германската KanAm и CS Euroreal на Credit Suisse Group AG, все още разпродават имоти.

Въпреки че подобен драстичен развой се счита за много малко вероятен в Лондон, инвеститорите във фондове на имотния пазар са изправени пред значителни загуби, ако искат да получат средствата си незабавно. Aberdeen Asset Management предупреди някои от собствениците на своя фонд за 3,2 млрд. лири, че могат да получат средствата си в понеделник, ако приемат 17% отстъпка.

Плащанията са възможни, защото фондът на Aberdeen, заедно със замразените фондове, оперирани от Henderson Global Investors, Columbia Threadneedle Investments и Standard Life, все още имат положителен паричен баланс, твърдят пред агенцията запознати лица.

Мениджърите на фондовете избират да прекратят изплащанията, преди да изгубят ликвидност с цел да управляват по-добре продажбения процес и да предпазят вложителите, които искат да продължат да инвестират.

Мениджърите на замразените фондове вече помолиха брокерите да оценят портфейлите им и да посочат най-подходящите кандидати за продажби, коментира ръководителят в Knight Frank LLP Ник Брайбрук.

Имоти за близо 5 млн. паунда могат да бъдат предложени незабавно, за да бъдат удовлетворени желанията за плащане, изчислява анализаторът в Jefferies LLC Майк Прю.

Налице са купувачи, склонни да изчакат в замяна на изгодни сделки, въпреки че няма пряко доказателство, че стойността на активите е паднала, коментира старши партньорът в частната компания за управление на имотни фондове Clearbell Capital LLP Маниш Шанде.

Според анализатора чуждестранните инвеститори, които извличат ползи от девалвацията на лирата, ще стимулират търсенето. Тези купувачи по принцип търсят по-големи сгради, които мениджърите може и да не искат да продават. Ето защо сделки за по-малки активи са по-вероятни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още