IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още три фонда за имоти на Острова затвориха за инвеститори

Фондовете са под силен ликвиден натиск в момента

11:29 | 07.07.16 г.
Още три фонда за имоти на Острова затвориха за инвеститори

Още три фонд мениджъра спряха търговията с фондовете си за имоти във Великобритания заради засиленото теглене на средства от страна на инвеститорите след вота за излизане на страната от Европейския съюз (ЕС), съобщава FT.

Henderson Global Investors, Columbia Threadneedle и Canada Life последваха Standard Life Investments, M&G и Aviva и прекратиха търговията с фондове на обща стойност над 5,5 млрд. паунда.

Фондовете ще продължат да плащат доход от имотите, но не могат да бъдат сигурни, че ще постигнат възвръщаемост на капитала след продажбата на имотите. Продажбите на фондовете ще са в условия на сериозен стрес, което със сигурност ще натежи върху цените и върху по-широката стойност на имотите в портфейлите им, посочва изданието.

Повече от половината от действащите фондове за инвестиции в бизнес имоти на Острова са „затворени“ за инвеститорите, които са поставени под все по-голям натиск да продават сгради, за да наберат пари в брой.

Ситуацията с фондовете за инвестиции в имоти във Великобритания и решението на Английската централна банка да намали антицикличния капиталов буфер на банките до 0%, за да освободи средства за кредитиране, предизвика буря на пазарите. Вчера британският паунд се спусна до ново 31-годишно дъно, а на фондовите борси отново се стигна до разпродажби, припомня изданието.

От британския финансов регулатор коментират, че решенията на фондовете са притеснителни и все повече инвеститори се опасяват за парите си.

„На практика около половината от имотния сектор в момента се пързаля по тънък лед. Ясно е обаче, че реакцията на сектора на Brexit е прекалена и с времето нещата ще се успокоят“, посочва Лаит Халаф, анализатор в брокерската компания Hargreaves Lansdown.

Гуверньорът на централната банка на Острова Марк Карни обаче нееднократно е отбелязвал „несъответствията в ликвидността“ на фондовете за имоти.

Пред последните години много инвеститори се насочиха към фондовете на имоти в търсене на по-висока доходност. Така делът на фондовете за инвестиции в имоти във Великобритания нарасна от 2 до 5% след кризата от 2008 г.

Още преди референдума инвеститори започнаха да теглят парите си от фондовете. Спирането на търговията с тях навява спомени от 2007 и 2008 г., когато фондове също спряха достъпа на инвеститорите и бяха принудени да продават имоти, което предизвика силни спадове на пазарите.

Според анализатори обаче по-широките условия обаче нямат нищо общо с 2007 и 2008 г. най-вече защото банките са по-добре капитализирани и в последните години кредитират доста по-внимателно.

Банките обаче имат и доста сериозни експозиции към пазара на бизнес имоти. RBS например е отпуснала кредити, свързани с бизнес имоти, в размер на 25 млрд. паунда, а Lloyds – 18 млрд. паунда, сочат данни на JPMorgan.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още