IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки от Югоизточна Азия стават предпазливи към инвеститорите в имоти на Острова

Третата най-голяма банка в региона прекратява ипотечното кредитиране за жилищни имоти в Лондон

10:58 | 01.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

United Overseas Bank – третата най-голяма банка в Югоизточна Азия по размер на активите, прекратява ипотечното кредитиране за частни купувачи на жилищни имоти в Лондон заради несигурността около излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), съобщава Financial Times.

Временната мярка не важи обаче за кредитирането на инвестиции в бизнес имоти, допълва изданието.

В обяснителна бележка банката посочва, че е проучвала и други възможности, но накрая се е решила на тази стъпка, за да е сигурна, че клиентите ѝ наистина постъпват внимателно, като инвестират в Лондон.

Други банки от Сингапур също съветват клиентите си да бъдат внимателни заради политическите рискове пред чужденците, след като 52% от британците подкрепиха напускането на съюза, допълва изданието.

DBS Bank предупреждава клиентите си, които искат да инвестират в имоти на Острова, че темповете на ръст на цените не само може да се забавят, а и трендът да се обърне, което да е в техен ущърб.

Банките в Сингапур декларират, че внимателно наблюдават пазара на имоти на Острова, а анализатори очакват и други да предприемат рестриктивни мерки при признаци за силен спад на пазара.

Мениджъри на финансови институции посочват, че предупреждават клиентите си и за колебания в обменните курсове, които също са източник на рискове.

Изданието посочва, че първоначалните знаци за състоянието на пазара на имоти в Лондон са смесени. Брокери съобщават за известно оттегляне от пазара – и на купувачи, и на продавачи. Друга група купувачи обаче се опитват да се възползват от ситуацията и да си осигурят отстъпка в цената. Така някои агенции за имоти отчитат дори ръст на запитванията от купувачи, които търсят изгодни сделки.

Азиатските инвеститори традиционно намират британския пазар за атрактивен заради комбинацията от стабилно управление и ликвидност на пазара на имоти. Със пада на обменния курс на паунда британският пазар става още по-атрактивен за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още