IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Испания ще трябва да върнат над 4 млрд. евро надвзети лихви по ипотеки

Решение на Съда на ЕС поставя под натиск капиталовите съотношения и финансовите резултати на кредиторите

10:58 | 22.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Банките в Испания ще трябва да възстановят над 4 млрд. евро на кредитополучателите заради надвзети лихви, сочи решение на Съда на Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg.

Става въпрос за ипотечни кредити, отпуснати преди май 2013 г., по които е имало въведена минимална лихва. Праговете бяха отменени от Върховния съд на Испания, който обаче поиска и тълкувателно решение от Съда на ЕС.

Експерти подчертават, че повечето банки в Испания ще трябва да направят допълнителни провизии, за да се разплатят с клиентите си. Това вероятно ще окаже силен натиск върху капиталовите им позиции и финансовите резултати за четвъртото тримесечие.

Банките в Испания в момента са под силен натиск заради ниските лихви и слабото търсене на кредити. С общ обем от 521 млрд. евро ипотечното кредитиране е ключово за банковия сектор на фона и на експозициите на кредиторите към сектора на имотите.

Някои банки все още провизират проблемните кредити, останали им като наследство след срива в сектора на имотите и икономиката.

Още през юли BBVA например оцени, че такова решение на Съда на ЕС ще й струва около 1,2 млрд. евро, а CaixaBank SA – около 1,25 млрд. евро.

Капиталовите съотношения на малкия кредитор Liberbank SA и CaixaBank ще бъдат най-силно засегнати от решението, показват още изчисленията.

Лихвите по повечето ипотечни кредити в Испания в момента се определят спрямо 12-месечен Euribor. За периода 2009-2013 г. обаче около една от ипотечните кредити са били с минимална и/или максимална лихва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още