IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес интересите на Тръмп в Индия станаха жертва на данъчната реформа

Експанзията в страната е източник на финансови и политически рискове за американския президент според експерти

16:49 | 28.06.17 г.
<p>
	Доналд Тръмп представя проекта си в Мумбай през 2014 г. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп представя проекта си в Мумбай през 2014 г. Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес интересите на американския президент Доналд Тръмп в Индия станаха жертва на плановете на страната да промени из основи данъчните си закони. Същевременно строителите намаляват цените на апартаменти с марката "Тръмп" в Мумбай в опит да ги продадат, преди да се задействат по-високите данъци, пише Financial Times.

Lodha Group - частният бизнес партньор на Trump Organization в Мумбай, наскоро намали цените на апартаментите в построената кула "Тръмп" с повече от 100 хил. долара в опит да привлече купувачи, преди Индия да въведе тази събота национален данък върху стоките.

Намаляването на цените е най-новият пример за новата треска, която обхваща страната. Търговците на дребно намаляват цените на редица стоки, за да гарантират продажба преди въвеждането на данъка върху стоките и услугите, който влиза в сила от 1 юли.

Ситуацията е показателна и за това как американският президент остава изложен на политически и финансови рискове със значителните си инвестиции в индийска собственост - сектор, който е потенциално доходоносен, но е известен с на практика неуправляеми трудности.

Раджив Джейн, местен брокер, който продава апартаменти в "Тръмп Тауър", коментира, че промяната представлява „революция в правилата, регулиращи недвижимите имоти, което означава, че трябва да подаваме повече документи и да плащаме повече данъци“.

Той посочва, че Lodha правят каквото могат, за да продадат възможно повече апартаменти преди влизането на данъка в сила.

Trump Organisation постави в центъра на плановете си за международно развитие експанзията си в Индия. Компанията иска да се възползва от бързо разрастващата се средна класа, много от които са силно привлечени от марката „Тръмп“.

Според Джейн хората, които искат този бранд, са богати семейства от по-малки градове. Ако имат и деца на възраст за сключване на брак, те смятат, че имот в сграда под бранда Тръмп ще осигури по-добри шансове на наследниците им.

Небостъргачът на Тръмп в Мумбай се счита за перлата в индийската корона на компанията. Завършването му е планирано за 2019 г. Височината му е 268 метра, фасадата е златна и според строителите прилича на отблясъците от чаша шампанско, а вечер ще се осветява.

Стандартните апартаменти ще имат три или четири спални, както и достъп до тенис кортове, крикет, ползване на частен самолет и седем плувни басейна.

До момента продавачите твърдят, че интересът към апартаментите е силен. Жилище от 120 кв.м с три спални например се продава за 1,7 млн. долара. По-високите данъци от юли обаче накараха строителите да намалят цените до около 1,5 млн. долара.

Освен финансовите колебания, навлизането на Trump Organisation на индийския пазар излага американския президент и на политически рискове, посочва изданието, като се позовава на експерти. Милан Вайшна, старши сътрудник в Карнеги Индия, посочва, че индийските политици и бюрократи често търгуват с различни лицензи и разрешителни и взимат подкупи.

"За инвеститорите бизнесът в областта на недвижимите имоти е един от най-трудните сектори, защото е трудно да бъдем успешни, без да правим етични компромиси“, посочва той.

Проектът с бранда "Тръмп" вече също е подложен на регулаторен натиск, защото има съмнения, че строителството е започнало законно. Местен строител твърди, че разрешение за строеж няма, а съдебните заседания по въпроса се бавят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още