IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в Хонконг достигат нови рекорди

Търсенето остава силно въпреки ограничителните мерки на местните власти

10:27 | 01.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарът на имоти в Хонконг постига нови рекорди въпреки опитите на местните власти да обуздаят ръста на цените, пише Bloomberg.

Цените на съществуващите жилища в мегаполиса са достигнали най-високото си ниво в историята през седмицата, която приключи на 19 февруари, според данни на консултантската компания Centaline.

Предишният рекорд беше отчетен през септември 2015 г. Оттогава започна спад на цените заради въведените ограничителни мерки на пазара, като дъното беше достигнато през март 2016 г. Оттогава цените на жилищата в Хонконг нараснаха с 16%, показват данните на консултантската компания.

Друг знак за засиленото търсене е, че две китайски строителни компании наскоро придобиха земя в близост до брега, предназначена за жилищно строителство, на стойност почти 17 млрд. хонконгски долара (2,2 млрд. щатски долара). Това означава, че строителите не очакват скорошен спад на цените.

“Пазарът е доста напрегнат в момента. Правителството призовава да не се купува, защото се очаква ръст на лихвите и на предлагането, но никой не вярва на тези предупреждения“, коментира Уон Люн-Син, директор проучвания в Centaline.

Наскоро местната администрация в Хонконг отново повиши данъците върху имотите, за да ограничи силното търсене. Това съвпадна с доста чувствителен политически момент за мегаполиса – приближаващите избори през следващия месец.

От началото на годината индексът Hang Seng Property, който проследява динамиката на 10 публични компании от сектора на имотите, се увеличава с 15% в сравнение с малко под 9% ръст на по-широкия борсов бенчмарк Hang Seng.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още