IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в Кипър показват признаци на стабилизиране

Цените като цяло продължават да падат, но с много по-слаби темпове, а в някои райони се отчитат и леки ръстове

17:44 | 01.10.15 г.
Цените на имотите в Кипър показват признаци на стабилизиране

Цените на имотите в Кипър започват да показват признаци на стабилизиране според централната банка на страната, цитирана от онлайн изданието themovechannel.com.

Актуалните данни на институцията показват, че цените продължават да се понижават, но спадът чувствително се е забавил.

През второто тримесечие на годината цените на апартаментите в средиземноморската страна са паднали с 0,6% на спрямо предходните три месеца, а на къщите – с 0,4%. За сравнение, през първото тримесечие бяха отчетени намаления от съответно 1,5% и 0,8%.

В Никозия е отчетен най-силен спад на цените на апартаментите – 2%, следвана от Пафос – 1,7%, и Фамагуста – 0,7%. В Ларнака е регистрирано най-силното понижение на цените на къщите – 1,3%, следвана от Пафос – 1,2%, и Лимасол – 0,7%.

На годишна база цените на апартаментите и къщите в Кипър като цяло падат със съответно 4,6% и 6,2%.

В някои райони обаче се забелязват признаци на започващо възстановяване. В Лимасол и Ларнака например цените на апартаментите са се повишили със съответно 1,1% и 1,7% през тримесечието. При къщите само във Фамагуста е отчетен минимален ръст от 0,2% на тримесечна база.

Централната банка на Кипър прогнозира, че цените на имотите в страната ще се стабилизират, когато достигнат нивата от 2006 г. Това беше моментът, в който започна да се чувства прегряването на пазара на острова заради прекомерното търсене на кредити.

Индексът на банката за цените на имотите достига 74,6 пункта в края на второто тримесечие. Пикът му беше регистриран през 2009 г. - 100,7 пункта. Най-ниската стойност на индекса е от 2006 г. - 73 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още