IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните инвестиционни фондове разширяват присъствието си в чужбина

Най-голям интерес за фондовете представляват трофейните имоти на водещите пазари

09:41 | 02.10.15 г.
Държавните инвестиционни фондове разширяват присъствието си в чужбина

Държавни инвестиционни фондове са инвестирали почти 25 млрд. долара за придобивания в чужбина през третото тримесечие на годината – почти два пъти повече в сравнение с предходното тримесечие, съобщава Ройтерс.

Най-голям интерес за фондовете представляват трофейните активи, допълва информационната агенция.

Данни на Thomson Reuters показват, че държавните инвестиционни фондове, които инвестират приходите си от петрол и износ на суровини за бъдещите поколения, са участвали в 28 сделки през периода от юли до края на септември. Броят на сделките се е понижил с 10 спрямо предходното тримесечие, което означава, че фондовете са инвестирали в по-скъпи активи.

Обемът на сделките обаче е под пиковото равнище от 30,6 млрд. долара, постигнато през последното тримесечие на 2014 г. Все пак инвестиционната им активност значително се възстановява в сравнение с първото тримесечие, когато обемът на сделките достигна 5,4 млрд. долара.

Най-често суверенните фондове се целят в трофейни активи, за да попълнят своите портфейли с недвижими имоти. Конкуренцията за тези активи обаче е ожесточена, особено за активите във водещите градове.

Най-голямата сделка за тримесечието е продажбата на бизнеса за съхранение на данни на Symantec Veritas на консорциум от инвеститори, в които влиза и държавният инвестиционен фонд на Сингапур. Сделката е за 8 млрд. долара.

Недвижимите имоти също остават популярен актив за фондовете. Държавният инвестиционен фонд на Норвегия придоби дял в корпоративното седалище на Airbnb в Сан Франциско, а катарският фонд придоби хотела Westin Excelsior в Рим.

Държавните инвестиционни фондове остават активни въпреки прогнозите, че спадащите цени на суровините ще ги принудят да свият инвестициите в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още