IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция одобри новия спорен приватизационен фонд

В него се прехвърлят гръцката електропреносна компания, ВиК дружествата в Солун и Атина, Attiko Metro и други държавни активи

10:13 | 28.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Гърция Алексис Ципрас (вдясно) разговаря с финансовия министър Евклидис Цакалотос (вляво) преди гласуването на закона.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас (вдясно) разговаря с финансовия министър Евклидис Цакалотос (вляво) преди гласуването на закона. Снимка: Ройтерс

Депутатите в Гърция одобриха законопроекта, с който се създава спорния приватизационен фонд за продажбата на държавни активи, съобщава онлайн изданието на гръцкия в. Kathimerini.

Законът беше приет със 152 гласа „за“ и 141 „против“ след тежък дебат в парламента. Премиерът Алексис Ципрас и лидерът на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис не говориха пред парламента, но се очаква днес да кръстосат шпаги по време на дебата за образованието, посочва изданието. 

По-рано вчера се появиха спекулации, че някои от депутатите от управляващата коалиция ще гласуват против реформите на правителството, които са основно изискване на кредиторите на Гърция, за да отпуснат финансиране за страната. Намесата на Ципрас и на финансовия министър Евклидис Цакалотос обаче е довела до промяна на мнението на някои от народните представители и те са подкрепили законопроекта.

В новия държавен приватизационен фонд се включват гръцката национална електропреносна компания, ВиК компаниите в Солун и Атина, за които лично финансовият министър Цакалотос коментира преди време, че докато е на поста те никога няма да бъдат продадени, Hellenic Vehicle Industry (ELBO) и Attiko Metro.

Цакалотос коментира, че активите, включени във фонда, няма да бъдат продавани, а концесионирани. Приетото законодателство обаче позволява експлоатацията им по различни начини, включително продажбата и отдаването им на трети страни.

Освен този закон правителството трябва да предприеме още няколко мерки, за да си подсигури следващия транш от спасителната програма, включително и да назначи борда на директорите на приватизационния фонд. Решението за отпускането му вероятно ще бъде взето на заседанието на Еврогрупата на 10 октомври.

Късно снощи правителството на Гърция успя да прокара през парламента и пенсионните реформи, и допълнителната либерализация на пазара на електричество, допълва FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още