IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ продължават да растат

Полша е основен двигател на пазара в региона

10:46 | 15.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти Централна и Източна Европа е достигнал 4,4 млрд. евро през последното тримесечие на 2016 г., което е с 27% повече спрямо последните три месеца на 2015 г. Общият обем за цялата година се увеличава с 11% спрямо 2015 г. до 9,9 млрд. евро, показват данни на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu. 

Значителният ръст в края на годината показва, че пазарът набира инерция, но за 2017 г. се очертава недостиг на активи, които да отговорят на огромното търсене и капиталите, които се насочват към пазара на имоти в Европа.

Полша остава основен двигател на пазара в региона, като е привлякла около половината от инвестирания капитал през 2016 г. Обемите, вложени в бизнес имоти в страната, отчитат 5% годишен ръст до 5,2 млрд. евро.

Чехия е привлякла 30% от общите инвестиции в региона, като активността отчита ръст за годината също от 30% до 3,3 млрд. евро. Инвестициите в Унгария са се удвоили до 1,2 млрд. евро.

Трансграничните инвеститори продължават да са най-активни на пазара в Централна и Източна Европа. От неевропейските инвеститори азиатският и африкански капитал са доминиращи, като изместват инвеститорите от Северна Америка.

Същевременно през миналата година офисите са изместили търговските площи като най-търсен и предпочитан актив. Офисите са привлекли 43% от инвестициите в региона – над 4 млрд. евро, през 2016 г., като вложенията в сегмента са концентрирани в Полша и Чехия.

Същевременно инвестициите в търговски площи се забавят с 14% на годишна база до 3,6 млрд. евро. Най-търсени в този сегмент от пазара са търговските центрове, особено в Полша, но отслабените потребителски разходи в региона натежават и върху сделките.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още