IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата под наем в САЩ стават все по-недостъпни за хората

В някои мегаполиси се открива връзка между ръста на наемите и увеличението на бездомното население

13:06 | 17.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Жилищата под наем в САЩ стават все по-недостъпни за хората заради ръста на наемните равнища до рекордно високи нива, пише онлайн изданието propertywire.com, като се позовава на данни на консултантската компания Zillow.

Проблемът е особено остър в мегаполисите като Ню Йорк, Лос Анджелис, Вашингтон, Сиатъл, Портланд и други.

За покриването на средностатистически наем в Лос Анджелис например отиват 49% от доходите на домакинството. Това не оставя много възможности на хората да спестяват, за да покрият неочаквани разходи или да се справят при загуба на работата.

За периода 2011-2016 г. броят на бездомните в Ню Йорк, Лос Анджелис, Вашингтон и Сиатъл се е увеличил с най-малко 4%. В тези градове се наблюдава връзка между растящите наеми и увеличението на бездомното население.

Подобна връзка се открива още във Филаделфия, Чикаго, Минеаполис, Детройт и Питсбърг.

Компанията изчислява, че ръст на наемите в Ню Йорк от 5% през следващата година ще увеличи броят на бездомните с почти 3 хил. души. Подобен ръст на наемните нива на жилищата в Лос Анджелис ще изкара на улицата около 2 хил. души.

„Натискът на наемния пазар е толкова силен, че се създава криза с достъпността на пазара на жилища под наем, която увеличава броя на бездомните сред жителите на градовете с по-ниски доходи“, коментира старши икономистът на Zillow Скайлър Олсън.

Олсън посочва, че много често търсенето на тези пазари не отговаря на предлагането.

Същевременно не във всички мегаполиси в САЩ се наблюдава връзка между ръста на бездомното население и увеличението на наемите. В Хюстън и Тампа например при увеличение на наемите броят на бездомните намалява. Подобна тенденция има и в Чикаго, Финикс, Сейнт Луис, Сан Диего, Атланта, Шарлът и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още