IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как икономиката и политиката ще въздействат върху пазарите на имоти в Азия

Очертава се продължаваща низходяща корекция на цените и наемите в региона

12:48 | 03.01.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Икономическото представяне на отделните държави и политическите тенденции ще оказват основно влияние върху пазарите на имоти в азиатско-тихоокеанския регион през 2017 г., пише онлайн изданието propertywire.com, като се позовава на прогноза на консултантската компания Knight Frank.

Като цяло Китай доминира в региона предвид балонизирането на жилищните пазари във водещите градове на страната. Ръстовете на цените достигнаха такива темпове, че политиците решиха да предприемат мерки за охлаждане на пазарите по места.

Местните власти в Хонконг също продължават да поддържат и даже да разширяват ограничителните мерки на пазара на имоти. Австралия пък въведе допълнителни такси за чуждестранните инвеститори заради продължаващия ръст на цените, който изтласква местните купувачи от пазара на имоти.

Като се изключат тези пазари, в по-голямата част от Югоизточна Азия и Индия активността се забавя, а доверието на инвеститорите остава отслабено. Дори представянето на Сингапур и Малайзия е изключително слабо, а доскоро това бяха два от най-активните и бързо растящи пазари в региона. 

На фона на предстоящото встъпване в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп и надвисналата заплаха над Транстихоокеанското партньорство нараства и несигурността през пазарите на имоти от Азиатско-тихоокеанския регион.

От една страна икономическата и политическа несигурност оказва директно негативно въздействие върху пазарите, но от друга води до изтегляне на капитали от фондовите борси и пренасочването им към сектора на имотите, подчертават експертите. Затова и мерките на политиците ще са най-въздействащи върху пазарите през 2017 г., прогнозира компанията.

Алис Тан, която оглавява звеното на Knight Frank в Сингапур, посочва, че все пак някои сегменти от пазара на имоти в региона ще се представят добре през тази година на фона на неспокойната и изпълнена с безпрецедентни събития 2016 г.

През третото тримесечие на миналата година цените и наемните нива в почти всички сегменти от пазара са достигнали нови рекордно ниски нива. Може да се очакват и допълнителни корекции в низходящ план заради допълнителното отслабване на пазарите и излизането на доста нови проекти на пазара.

Същевременно Тан очаква засилване на вторичните продажби в жилищния сектор в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още