IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертните цени на имотите в Лондон продължават да се понижават и през август

Макар че на годишна база отчитат лек ръст, спрямо юли цените са спаднали с 1,9%

14:13 | 21.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продавачите на имоти в Лондон понижават очакванията си, тъй като търсенето на жилища продължава да отслабва, а признаците, че забавянето на пазара скоро ще приключи, са малко, съобщава Bloomberg.

Офертните цени в града са нараснали с 1,6% през август на годишна база, съобщи Rightmove в понеделник. Макар че темпът е по-бърз спрямо юли, той все пак е под пика от 2014 г. от над 20% и едва втория път тази година, в който се ускорява над 1%. На месечна база цените са се понижили с 1,9% на фона на традиционното лятно затишие.

Британският пазар на имоти отслабва през последната година, като основните причини за това са данъчните промени, Brexit, политическата несигурност, забавящият се икономически растеж и натискът върху потребителите. Лондон е най-силно засегнат. Данни на Acadata от миналата седмица показват, че продажните цени в столицата са спаднали за трети пореден месец през юни. 

На национално ниво пазарът се представя по-добре, посочва Rightmove. Макар че офертните цени са спаднали с 0,9% през август на месечна база, на годишна основа ръстът се е ускорил леко до 3,1%.

В рамките на Лондон офертните цени са най-устойчиви в модерния източен квартал Хакни, който се намира в близост до финансовия район, казва Rightmove. Цените там са се повишили с 8,9% през последната година до средно 686 663 паунда (880 хил. долара). Офертните цени в западните предградия Хамърсмит и Фулам са най-лошо ударени, отбелязвайки спад от 6,4% до 915 264 паунда.

Въпреки понижението в цените в най-луксозната част на Лондон продавачите в два от най-скъпите квартала са повишили офертните си цени през последната година. Цените в Кенсингтън и Челси са нараснали съответно с 7,2% и 8,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още