IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Препродажбите на жилища в САЩ с най-рязък спад от пет години

Понижението се обяснява с нови регулации, влезли в сила през октомври, както и с ръста на цените

17:55 | 22.12.15 г.
Препродажбите на жилища в САЩ с най-рязък спад от пет години

Препродажбите на жилища в САЩ записват най-резкия си спад от пет години насам през ноември, съобщава Ройтерс, като се позовава на данни на американската Национална асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Резкият спад на сделките се обяснява с новите регулации на пазара, отбелязва информационната агенция.

Данните показват, че продажбите на съществуващи жилища са спаднали с 10,5% на годишна база до 4,76 млн. жилищни единици. Това е най-рязкото понижение от юли 2010 г. насам.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха лек ръст на продажбите до 5,35 млн. жилищни единици.

Данните за препродажбите на имоти през октомври също са ревизирани леко надолу до 5,32 млн. жилищни единици.

Главният икономист на асоциацията на брокерите Лорънс Юн коментира, че ноемврийският спад най-вероятно се дължи на новите регулации, които влязоха в сила през октомври и които трябваше да облекчат бюрокрацията при сделките. Кредиторите и брокерските компании обаче са изключително предпазливи.

Друга спънка за пазара на стари жилища в САЩ са и нарастващите цени. През ноември средната цена на едно жилище се е повишила с 6,3% на годишна база до 220 300 долара основно благодарение на свиващото се предлагане.

Като следствие от недостига на предлагане през ноември се свиват и продажбите на съществуващи жилища – с почти 14 на сто в западните региони на САЩ, с 6,2% в южните, с 15,4% в Средния Запад и с 9,2% в североизточните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още