IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата за "златни визи" е донесла 4 млрд. евро на Кипър

Приходите представляват 25% от брутния вътрешен продукт на страната

15:26 | 29.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Програмата за т.нар. "златни визи" в Кипър, която дава разрешение за пребиваване или гражданство на чужденци в замяна на инвестиции в недвижими имоти и други сектори, е привлякла 4 млрд. евро приходи през миналата година, съобщава онлайн изданието Global Property Guide.
 
Приходите, получени от програмата, представляват 25% от брутния вътрешен продукт на Кипър, което надвишава значително постигнатите резултати на идентичната програма, която действа в Гърция.

Според експерти по недвижими имоти повечето чужденци, които купуват имоти в Кипър, са руснаци.

Условието за придобиване на разрешение за пребиваване в Кипър е инвеститорът да похарчи поне 2 млн. евро за недвижими имоти или 2,5 млн. евро за кипърски държавни облигации или бизнес на острова.

За сравнение, гръцката схема, която стартира в средата на 2014 г., предлага петгодишно разрешително за пребиваване на чужденци, които инвестират повече от 250 хил. евро в недвижими имоти. Според публикации в медиите приходите възлизат на 2,8 млрд. евро за 2016 г., което е само 1,5% от БВП на страната.

Програмата в Кипър изигра важна роля за поддържането на жизнения цикъл на пазара на имоти вследствие на страховете, че банковата криза може да доведе до колапс, припомня сайтът. Притокът на руски пари в замяна на разрешения за пребиваване обаче е нещо, което Европейската комисия (ЕК) не одобрява.
 
Според министъра на финансите на Кипър Харис Георгиадас са дадени около 2 хил. визи на чужденци от страни извън ЕС. За близо половината от разрешителните за пребиваване се смята, че са предоставени на руски граждани, съобщава Bloomberg, като се позовава на доклад на консултантската компания PricewaterhouseCoopers.

Увеличаването на интереса на руснаците към Кипър се дължи на добрите дипломатически отношения между двете страни, допълва се в документа.

Гръцките власти са издали 1 533 разрешения за пребиваване на чуждестранни инвеститори в гръцки недвижими имоти. Повечето от визите са за китайски граждани (664), следвани от руснаци (348), египтяни (77), ливанци (73) и украинци (67), показват сравнителните данни за Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още