IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на инвестициите в бизнес имоти в Европа се забавя през 2016 г.

Последното тримесечие е било изключително силно, но като цяло обемите се свиват с 10% спрямо рекордната 2015 г. основно заради Великобритания

10:20 | 20.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Инвестициите в бизнес имоти в Европа достигат 86,8 млрд. евро през последното тримесечие на 2016 г. Обемът нараства с 5% спрямо последните три месеца на 2015 г., показват данните на консултантската компания CBRE.

Най-силен е бил пазарът на бизнес имоти в Германия за периода. През последното тримесечие обемите, вложени в Германия, достигат 19,8 млрд. евро, отчита компанията.

В Холандия е отчетен най-силният ръст на инвестициите в бизнес имоти за което и да е последно тримесечие – 17% на годишна база до 13,5 млрд. евро.

Като цяло общата инвестиционна активност на пазара на бизнес имоти в Европа през 2016 г. достига 251,1 млрд. евро. Това представлява спад от 10 на сто спрямо рекордната 2015 г. Понижението се обяснява с по-малко активното първо полугодие и объркването на инвеститорите заради Brexit.

Като се изключи пазарът на Великобритания, инвестициите в бизнес имоти в Европа отчитат ръст от 5% през 2016 г. спрямо 2015 г. до 190,9 млрд. евро.

Като цяло настроенията на инвеститорите в цяла Европа се подобряват към края на 2016 г. Единствено във Великобритания инвестициите записват спад през годината, достигащ 28% спрямо обемите, отчетени през 2015 г. Инвестициите в бизнес имоти на Острова, измерени в евро, се понижават с 37 на сто на годишна база, отчитат експертите.

Компанията посочва, че инвеститорите все още са готови да платят повече, за да си осигурят най-добрите активи. Очакванията са Германия да продължи да е най-предпочитан пазар заради статута й на убежище в турбулентни времена.

Интересът към Лондон като инвестиционна дестинация обаче се оживява отново, тъй като икономическите основи на Великобритания остават стабилни. Това ще е в основата на доверието на инвеститорите през 2017 г., прогнозира компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още