IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли Великобритания по-лошо място за инвестиции?

Ударът върху бизнеса от Brexit ще се пренесе върху сектора на имотите, според глобален консултант

14:17 | 24.06.16 г.
Ще стане ли Великобритания по-лошо място за инвестиции?

Великобритания ще бъде по-лошо място за инвестиции след решението на британците страната им да напусне Европейския съюз (ЕС).

Това заявяват почти половината от анкетирани от консултантската компания CBRE инвеститори в имоти.

Компанията очаква отлив на инвестиции не само в имотния сектор след вота, което не е изненадващо предвид и забавянето на пазара преди референдума.

Една пета от участниците в проучването обаче смятат, че резултатите няма да повлияят на обема на вложенията в сектора на имотите.

Консултантската компания посочва, че анализите за влиянието на Brexit са се фокусирали основно върху икономиката на страната като цяло и в частност – секторът на финансовите услуги.

CBRE посочва, че технологичната индустрия, която набира скорост от няколко години, ще претърпи по-силен удар от резултатите от вота. Секторът на бизнес услугите също е изложен на рискове. Това съответно ще се отрази и на пазара на имоти чрез отслабване на търсенето на офиси и жилища заради изгубените работни места и преместените бизнеси.

Оттам се очаква влияние и върху търговските и индустриалните площи, посочва се в доклад на компанията. Отслабването на активността ще продължи със спад на наемите и цените, които биха могли да се възстановят само при намаляване на строителството в достатъчна степен.

Според експертите Франкфурт и Париж са най-вероятните алтернативни дестинации за банковия сектор. Дъблин и Амстердам вероятно също ще са в центъра на вниманието при решение за преместване. В технологичния сектор преки конкуренти на Лондон са Берлин, Стокхолм, Дъблин, Париж и Амстердам.

Все пак компанията подчертава, че предстои да се види какъв план ще възприеме Великобритания за излизане от ЕС. Някои от политиците и част от обществото ще се задоволят само със затягане на контрола върху имиграцията. Ако страната остане член на Европейското икономическо пространство, тя няма как да се отметне от задължението си да осигурява свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още