IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свитото предлагане тласка нагоре цените на жилищата в САЩ

Устойчивият ръст на наемите, слабият ръст на лихвите по ипотеките и силният пазар на труда насърчават търсенето

12:22 | 13.08.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Свитото предлагане тласка нагоре цените на жилищата в САЩ

Ръстът на цените на жилищата в САЩ продължава, движен от свиващите се запаси и увеличаването на продажбите, показват данни на Националната асоциация на брокерите на имоти, цитирана от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

През второто тримесечие на годишна база средната цена на еднофамилните жилища се е увеличила в 93% от наблюдаваните от организацията градски райони.

Броят на пазарите, на които се отчита ръст на цените на жилищата, също продължава да се увеличава. През второто тримесечие те са общо 85, като на 34 са отчетени двуцифрени ръстове на цените в процентно изражение. За сравнение, през второто тримесечие на 2014 г. броят на районите с двуцифрени ръстове на цените на жилищата е бил само 19.

“Устойчивият ръст на наемите, слабият ръст на лихвите по ипотеките и силният пазар на труда насърчават търсенето”, коментира главният икономист на асоциацията Лорънс Юн. Той посочва, че оптимизмът насърчава продажбите, които достигнаха рекордни равнища, невиждани от кризата. Предлагането обаче не успява да задоволи търсенето и цените вървят нагоре.

В национален план средната цена на старите еднофамилни жилища през второто тримесечие се увеличава с 8,2% на годишна база до 229 400 долара. Ръстът обаче видимо се забавя спрямо първото тримесечие, когато повишението беше над 7 на сто.

Петте най-скъпи пазари на жилища в САЩ през второто тримесечие са Сан Хосе, Калифорния, със средна цена от 980 хил. долара, Сан Франциско с 841 600 долара, Санта Ана с 685 700 долара, Хонолулу с 698 600 долара и Сан Диего с 547 800 долара.

Продажбите на съществуващи еднофамилни жилища са се увеличили с 6,6% до 5,3 млн. жилищни единици на годишна база.

В края на юни предлагането на пазара достига 2,3 млн. еднофамилни жилищни единици. Ако темповете на продажбите се запазят, те биха се реализирали за 5,1 месеца спрямо 5,5 месеца преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 8 години
Свитото предлагане на имоти или обратното якото предлагане на долари вдига цените? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още