IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

96% от избирателите на Доналд Тръмп отново биха го подкрепили

Тръмп обаче ще посрещне първите 100 дни на своя пост като президента с най-ниско одобрение от 1945 година насам

17:35 | 23.04.17 г.
<p>
	Доналд Тръмп. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Малко преди да отбележи своите първи 100 дни начело на САЩ (на 29 април) американският президент Доналд Тръмп не може да се похвали с голяма подкрепа, но липсва и съжаление за избора му, показва проучване, поръчано от ABC News.

Данните показват, че Тръмп е най-малко одобряваният президент на САЩ от 1945 година насам в началото на своя мандат (42%). В същото време обаче 96% от неговите избиратели отново биха го подкрепили.

На този етап 53% смятат, че Доналд Тръмп е силен лидер. На същото мнение бяха 77% от американците за Барак Обама.

Всъщност мнението на американците за своя нов президент не е никак добро - 60% от тях се съмняват в честността му и се опасяват, че той не разбира техните проблеми. За 56% той не е направил много в своите първи дни на управлението си.

42% от участвалите в допитването одобряват работата на Доналд Тръмп, а 53% - не. За сравнение съотношението между одобряващи и неодобряващи  работата на Барак Обама в неговите първи 100 дни беше 69% на 26%.

В същото време 51% от американците подкрепят въздушните удари на Тръмп в Сирия. 46% пък определят действията спрямо Северна Корея като по-скоро правилни.

Проучването обаче показва още един сериозен проблем - американците смятат, че основните политически сили в страната не се интересуват от техните проблеми - 67% казват това за Демократическата партия и 62% - за Републиканската партия.

Практиката за отбелязване на 100-я ден от управлението на политиците в САЩ се поставя в мандата на Франклин Д. Рузвелт, припомня ABC. Този период се описва като "меден месец" за управляващите, когато хората не са толкова критично настроени.

Президентът с най-голямо одобрение в първите дни на своя мандат е Хари Труман, който заема този пост след смъртта на Франклин Рузвелт. С най-ниското одобрение досега можеше да се "похвали" Джералд Форд - 48%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още