IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Айкън: Очаквам сериозна корекция на пазарите в следващите от 3 до 5 години

Според популярния инвеститор поевтиняването на петрола е положително за икономиката в краткосрочен план

15:49 | 18.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Карл Айкън определя тримесечните финансови резултати на американските компании като подозрителни<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Карл Айкън определя тримесечните финансови резултати на американските компании като подозрителни. Снимка: Ройтерс

Популярният инвеститор Карл Айкън все още не предрича драматичен срив на фондовите пазари, но милиардерът все още очаква разпродажби в следващите от три до пет години, пише Ройтерс.

„Все още съм притеснен, че един ден ще станем свидетели на пропукване, каквото имахме преди няколко седмици, но от него няма да има връщане“, коментира Айкън.

На фона на 10-процентния ръст на широкия американски борсов индекс Standard & Poor's 500 от началото на годината и нивата от близо 2 041 пункта мнозина инвеститори загърбиха краткосрочния срив от октомври. Според тях ниските лихвени проценти и активността на пазара на сливания и придобивания ще продължат да стимулират бичия тренд на пазара.

Но Айкън е доста загрижен и предрича спад. „Смятам, че наистина не е известно кога ще се случи това. Може да са три години, три месеца или пък три дни. Но категорично мога да заявя, че ще има сериозна корекция поне в следващите от три до пет години“, коментира той.

Въпреки оптимизма на редица инвеститори Айкън е по-предпазлив. Той все още притежава акции на компании, които обича, измежду които е Apple. Но според него акциите на някои дружества се търгуват при близо 18-19 пъти печалбата. Айкън определя тези компании като „посредствени“.

Преди година в интервю за Ройтерс Айкън понижи пазара с коментарите си. Тази година той си взе поука да бъде внимателен със своите многозначителни изказвания, отбелязвайки, че са налице много променливи, които го поставят в неудобно положение.

Айкън се подсигурява като заявява, че може да не е напълно прав и пазарът да скочи с още 1 000 пункта. Но добавя, че дългогодишният му опит в разчитането на пазарите и инвестициите показва, че в повечето случаи е прав.

78-годишният инвеститор коментира, че петролните компании, които извлякоха ползи от лесните пари, а сега страдат заради свръхпредлагането, могат да преживеят истински балон. Според него поевтиняването на петрола е в плюс за икономиката в краткосрочен план.

Пояснявайки, че е по-притеснен в сравнение с нормалното за Wall Street в днешно време, Айкън казва, „Харесва ми да съм малцинство. Не казвам да заемете къси позиции спрямо пазара, говоря в най-общ план“.

Въпреки че спадът в цените на петрола подложи на натиск акциите на енергийните компании, което се отрази негативно на печалбите на хедж фондовете през октомври, Айкън смята, че в един момент може да се окаже, че тези компании ще се продават, което се явява „прекрасна възможност“.

„Гледам финансовите отчети и ги намирам за някак си подозрителни“, коментира Айкън тримесечните резултати на американските компании.

„Отчетите, които се публикуват, са базирани на възможността компаниите да заемат средства при ниски лихви, като всички казват, че всичко е наред“, добавя той. По негови думи се случва нещо, което не трябва да се случва по този начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
и аз залагам на твойта теория, че тоя вампир да може да излезне ама вече като си много грамаден там малко по сложна работата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Longin
преди 9 години
.... ->значи сега, веднага или до една година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още