IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции приключиха сесията с минимални повишения

Заради празниците и предвид скорошното начало на сезона на отчетите анализатори не очакват резки движения на пазарите

23:20 | 10.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските акции приключиха първата за седмицата сесия почти без промяна на фона на геополитическото напрежение и срещата на Г-7 в Италия.

Dow Jones се повиши с минималните 0,01% до 20 658 пункта. Най-силен ръст от акциите в състава на индекса записаха книжата на Caterpillar – 1,7%, а най-силен спад – на Merck & Co (-0,92%).

По-широкият S&P 500 приключи сесията с ръст от 0,07% до 2 357 пункта. Nasdaq добави 0,05% до 5 880 пункта.

Енергийните акции поведоха ръстовете в днешната сесия със средно повишение от 0,77%, подкрепени от увеличението на цените на петрола на стоковите борси в Ню Йорк и Лондон. Имотните акции се наредиха на второ място по ръст с 0,67% средно.

На другия полюс остават акциите на телекомуникационните компании, които поевтиняват с 0,3%, както и на финансовите компании, които изтриват 0,26%.

Анализатори предупреждават, че обемите тази седмица може и да са по-малки заради Великден. Според Куинси Кросби от Prudential Financial обаче за пазарите може и да е полезно да не претърпяват големи движения предвид ситуацията в Сирия.

Предвид и приближаващото начало на сезона на отчетите също не се очаква инвеститорите да предприемат кой знае колко решителни действия. Отделно пазарът реагира спокойно и на липсата на лоши новини след срещата между президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Дзинпин от миналата седмица.

Петролът поскъпва за пета поредна сесия заради затварянето на най-голямото петролно поле в Либия и напрежението в Близкия изток след ракетния удар на САЩ срещу Сирия, съобщава MarketWatch. Това засилва опасенията от прекъсвания на глобалните доставки, допълва изданието.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през май добавиха 84 цента (1,6%) до 53,08 долара за барел на стоковата борса в Ню Йорк – най-високо ниво от 7 март. В Лондон юнските контракти на сорта Брент поскъпнаха със 74 цента (1,3%) до 55,98 долара за барел.

„Новините подкрепят ръста на цените на енергийните фючърси поне в краткосрочен план“, коментира пред медията Тайлър Ричи от Sevens Report.

През миналата седмица петролът поскъпна с около 3% от една страна заради изострянето на войната в Сирия, а през последния месец ръстът на цената достига 9%. В дългосрочен план обаче цените се очаква да останат под натиск заради по-бързо нарастващите от очакваното добиви в САЩ. Това засенчва опитите на другите държави производителки на черно злато да намалят добивите, за да овладеят свръхпредлагането и да тласнат цените нагоре.

Доларът междувременно поевтиня на валутните пазари на фона на събитията на пазарите на енергия. Еврото достигна ниво от 1,0600 долара, след като достигна най-слабото си ниво срещу зелените пари от повече от месец. Късно в петък валутната двойка се разменяше при ниво от 1,0591 долара за 1 евро.

Доларовият индекс, който отчита динамиката на американската валута спрямо кошница от други валути, падна с 0,2% до 100,98 пункта. Един долар се разменяше за 110,97 йени в сравнение със 111,1 йени късно в петък. Паундът достигна ниво от 1,2418 долара в сравнение с 1,2373 долара в последния ден от миналата седмица.

Златото също поевтиня в днешната сесия, макар и по-рано през деня да направи опит за възстановяване. Цената достигна интрадневен връх от 1 258,9 долара за тройунция, след което финишира в края на търговията на ниво от 1 253,90 долара (с 3,4 долара или 0,3% по-ниско спрямо предходната сесия).

Доходността по 10-годишните американски облигации се понижи с 2,8 базисни пункта до 2,355%. Доходността по 30-годишните облигации падна с 2,7 базисни пункта до 2,98%, а по 2-годишните съкровищни бонове – с 1,2 базисни пункта до 1,274%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още