IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските работодатели трудно намират нови служители

Много от тях увеличават заплатите, за да се справят с проблема

19:30 | 17.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Все по-голям дял от американските работодатели изпитват затруднения в намирането на нови служители, а много от тях увеличават заплатите, за да се справят с проблема, показва проучване, публикувано в AFP.

Тримесечно проучване на Националната асоциация на бизнес икономистите показва, че нейните членове са по-малко оптимистично настроени относно перспективите за силен икономически растеж през следващата година, въпреки че повечето все още очакват устойчив тримесечен растеж от над 2%.

На фона на намаляващата безработица работодателите в страната се опитват да запълнят свободните позиции, като увеличават заплащането, за да привлекат нови кандидати. 

Официалните данни обаче показват слаб ръст в заплатите и инфлацията със средно увеличение при почасовото възнаграждение с едва 0,2% през юни – факт, който озадачава Федералния резерв и все още не го е подтикнал към промяна в курса към постепенно повишаване на лихвените проценти.

Малко над една трета от общо 100 участници в проучването признават, че изпитват затруднения с наемането на нови служители.

Делът на фирмите, отчитащи увеличение на заплатите, нараства с 8 пункта през април до 47%, но прогнозиращите заплатите да продължат да се увеличават през следващите три месеца се покачват само с три пункта – също до 47%.

В същото време половината от фирмите отчетат ръст в продажбите спрямо 45% през април.

Около 60 на сто от анкетираните заявяват, че очакват брутният вътрешен продукт да нарасне с повече от 2% през следващите четири тримесечия.

Емили Колински, главен икономист във Ford Motor Company, коментира пред агенцията, че фирмите не са променили курса на инвестиционните си решения, включително наемане на повече служители, с надежда за стимули от страна на администрацията на президента Доналд Тръмп, който обеща да намали данъците и регулациите в САЩ.

Само 12% от анкетираните фирми казват, че е вероятно ще преразгледат дългосрочните си стратегии в светлината на решението на президента да оттегли страната от Парижкото споразумение за климата, докато 50 на сто споделят, че това е малко вероятно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още