IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Бежовата книга" поставя Фед под натиск

Увеличението на заплатите е умерено, а ръстът на инфлацията - "предимно лек"

10:25 | 20.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Все повече се засилват очакванията, че до края на годината Фед ще повиши отново лихвите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все повече се засилват очакванията, че до края на годината Фед ще повиши отново лихвите. Снимка: Ройтерс

Икономиката на САЩ е нараснала с малки до умерени темпове през последните месеци в повечето райони, показват данните на Фед. По отношение на потребителските разходи обаче се наблюдава диференцирана картина, заяви централната банка в своя икономически доклад, представен в сряда вечер. Докладът е известен на икономически жаргон като „Бежовата книга". 

В периода между септември и началото на октомври ръстът на заплатите е като цяло умерен, заяви Федералният резерв. В някои области обаче са налице признаци на натиск за повишаване на заплатите. Увеличението на цените е описано от икономическите експерти на американската централна банка като „предимно леко". Анализаторите са почти единодушни, че с резултатите от „Бежовата книга“ Фед е поставен под сериозен натиск за действие, коментира Bloomberg.

Слаба инфлация

Американската централна банка, която според своите цели трябва да насърчава пълна заетост и стабилни цени, се ориентира при своя подход преди всичко от данните от американския трудов пазар и нивото на инфлация. Докато по отношение на създаването на работни места целта е напълно постигната, то според централните банкери цените не растат достатъчно.

Видимите реакции на пазарите първоначално бяха ограничени. Еврото поевтиня значително спрямо долара. Индексът Dow Jones остана до голяма степен непроменен на положителна територия. По-голямата част от инвеститорите смятат, че данните от „Бежовата книга" не предполагат спешна необходимост от действия, коментира Bloomberg.

Противоречия на пазара на имоти

През последните седмици икономиката на САЩ изпрати различни смесени сигнали. Търговците на дребно чувстват попътния вятър, но на пазара на жилища сякаш има котва. Така например началното жилищно строителство се понижава с 9% през септември до годишните 1,05 милиона единици, обяви Министерството на търговията. Това е най-ниското ниво от половин година, а икономистите очакваха броят да достигне 1,18 млн.

Oт друга страна обаче разрешителните за строеж записват ръст от 6,3 на сто до 1,225 млн. броя. Според Виола Жулиен от банката Helaba въпреки тези сигнали американският имотен пазар е в „добро състояние“. Той се е възползвал от рекордно ниските лихвени нива и доброто състояние на пазара на труда, смята тя.

Кога ще се стигне до лихвена промяна

Американските централни банкери нямат много пространство за маневриране. Свиването на лихвения процент е до голяма степен вече изчерпан инструмент на паричната политика. Ключовата ставка за снабдяване на банките с пари от декември 2015 г. насам е на ниво между 0,25 и 0,5 на сто. Много експерти очакват, че Фед ще затегне паричната си политика тази година.

Но увеличение на лихвата през следващия месец – няколко дни преди президентските избори в САЩ на 8 ноември не звучи много вероятно. Фед се стреми да е политически неутрален и ще се опита да предотврати обвиненията в намеса в предизборната кампания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още