IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската цена на петрола и речта на Йелън повлякоха борсите в САЩ надолу

Бежовата книга на Фед отчита "скромен икономически ръст", но надеждите, че институцията ще вдигне лихвите, още не са попарени

23:17 | 02.12.15 г.
Ниската цена на петрола и речта на Йелън повлякоха борсите в САЩ надолу

Борсите отвъд Океана финишираха със загуби под влияние на търговията с петрол. В следобедните часове бяха регистрирани масови разпродажби, след като цената на суровината падна под 40 долара за барел, съобщи CNBC.

За първи път от края на август цената на суровината е на тези нива. Поевтиняването е в размер на почти 5% и е в резултат от отбелязания в Бежовата книга на Федералния резерв "скромен икономически растеж" в САЩ през октомври и до средата на ноември. 

Допълнителен натиск носи и новината за ръст на резервите от горива в САЩ за четвърта поредна седмица.

В същото време обаче председателят на Фед  Джанет Йелън потвърди намеренията за повишаване на лихвите, но и предупреди, че до началото на заседанието, насрочено за 15-16 декември, има още време и се очакват още данни, които могат да повлияят върху решението.

Пазарите ще очакват повече подробности утре от изявленията на Джанет Йелън пред Конгреса.

Инвеститорите бяха под влияние и на съобщения за масова стрелба в социален дом в Сан Бернардино, Калифорния. Според информацията в местни медии има поне трима убити и 20 ранени. Пазарите са много чувствителни на подобни новини след съгласуваните атаки в Париж в нощта на 13 ноември. 

Ниската цена на петрола повлече надолу и акциите на енергийните компании. Търговията с книжата на Exxon Mobil се извършваше при цена от 79,55 долара за брой, което е спад от 2,9%. С над 2,3 на сто поевтиняха акциите на Chevron и достигнаха цена от 90,32 долара за брой.

Търговията на тези компании основно натежа на представянето на Dow Jones. Индексът загуби почти 160 пункта от стойността си (0,89%) и финишира на ниво от 17 729,68 пункта.

Евтините енергоизточници станаха причина и за спад във всички сектори на S&P 500. Широкият бенчмарк записа намаление от 1,1% до ниво от 2 079,51 пункта. За Nasdaq намалението е в рамките на 0,64% до 5 123,22 пункта.

По-рано през деня технологичният индекс пробваше слаби ръстове, подкрепен от търговията на Qualcomm. Акциите на производителя на чипове поскъпнаха с над 5% до цена от 51,85 долара за брой след новината, че е сключил лицензионно споразумение с китайския производител на смартфони Xiaomi.

Акциите на Yahoo спечелиха от спекулациите, че пионерът може да вземе решение за бъдещето на онлайн бизнеса си и за това на Мариса Майер. Книжата поскъпваха през целия ден с до 7 на сто и приключиха сесията с ръст от 5,75%. 

Еврото възвърна част от изгубеното в ранната търговия на валутните пазари. Стойността му се върна на ниво от 1,06 долара. Цената на златото обаче намалява - с почти 10 долара до 1 053,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още