IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеймс Булард: Американската икономика е в добра форма

Няма нужда Фед да провежда друга програма за количествени улеснения, смята президентът на Фед в Сейнт Луис

21:48 | 04.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Джеймс Булард. Снимка: Ройтерс</em></p>

Джеймс Булард. Снимка: Ройтерс

Американската икономика е в добра форма. Няма нужда Федералният резерв на САЩ (Фед) да провежда друга програма за количествени улеснения.

Това казва президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард пред Fox Business Network, цитиран от WBPOnline.

Коментарът му идва след критиките, когато през октомври той предложи на централните банкери да отложат прекратяването на месечната програма за покупка на активи.

Като аргумент Булард посочи разпродажбите на пазарите през месеца.

Според банкера американската икономика е напът да запише 3% годишен растеж до края на 2015 г., с което Фед трябва да пристъпи към ангажимента си за повишаване на краткосрочните лихвени проценти.

Относно безработицата Булард очаква, че през ноември нивото й ще бъде около 5,5%. През септември безработицата се понижи до 5,9% от 6,1% през август.

Ръководителят на Фед в Сейнт Луис смята, че американският трудов пазар бележи най-доброто си представяне от края на 90-те години на ХХ век. Булард е на мнение, че страховете на глобалните финансови пазари относно навлизането в рецесия са намалели, което е допълнителен аргумент за прекратяването на количествените улеснения в края на октомври.

Тогава Фед оправда до голямата степен очакванията на по-голямата част от пазарните участници. Институцията взе решението в момент на геополитически неуредици, по-слабо външно търсене и цялостни проблеми за световната икономика.

През третото тримесечие икономиката на САЩ нарасна по-бързо от очакваното. Двигател на ръста са потребителските разходи и бизнес инвестициите. Външната търговия също подкрепи растежа.

Брутният вътрешен продукт в периода между юли и септември се увеличава спрямо предходните три месеца с годишен темп от 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още