IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добри корпоративни отчети насърчават ръстовете на Wall Street*

Пазарните участници анализират и данните за ръста на потребителските цени през септември

18:02 | 18.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси поскъпват във вторник на фона на редица корпоративни отчети, които надминаха очакванията, както и на фона на смесени макроикономически данни, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average за кратко се повиши с над 100 пункта, след което забавя ръста от около 70 пункта, а UnitedHealth Group допринася най-много за подема. От друга страна, най-много натежава IBM.

Широкият индекс S&P 500 се повишава с 0,6%, като най-добре се представят компаниите производителки на стоки от втора необходимост.

Технологичният бенчмарк Nasdaq расте с близо 1%.

Министерството на труда обяви във вторник, че инфлацията в САЩ се ускорява до 0,3% на месечна база, което е в унисон с очакванията. Базисната инфлация обаче достига едва 0,1 на сто, което е под очакванията.

За мен данните за инфлацията са разочароващи. На повърхността номинално числата са добри, но базисната инфлация разочарова“, казва Фил Орландо, стратег във Federated Investor. “Това трябва да повдигне въпроса за реториката на Фед от заседанието през септември”, допълва той. Все пак Орландо очаква повишение на лихвите през декември.

В корпоративната сфера инвеститорите анализираха серия корпоративни резултати. Goldman Sachs продължи тенденцията на добри отчети от големите банки, като надмина очакванията.

Инвестиционната банка отчете печалба за тримесечието от 4,88 долара на акция и приходи от 8,17 млрд. долара спрямо приходи от 6,86 млрд. долара за същия период на миналата година. Нетната печалба на компанията е нараснала с 58%.

Анализаторите очакваха печалба на Goldman Sachs от 3,82 долара на акция и приходи от 7,42 млрд. долара, сочи консенсусна оценка на Thomson Reuters.

Най-големият в света производител на продукти за здравето Johnson & Johnson отчете приходи и печалба за третото тримесечие, които надминаха прогнозите на Wall Street. Компанията дължи успеха си на силните продажби на бизнеса си с лекарства, изписвани с рецепта. Нетнaта печалба на компанията е нараснала до 4,27 млрд. долара, или 1,53 долара на акция, от 3,36 млрд. долара, или 1,20 долара на акция, година по-рано. Като се изключат някои елементи, печалбата възлиза на 1,68 долара на акция. Средната прогноза на анализаторите беше за печалба от 1,66 долара на акция според Thomson Reuters

От своя страна приходите са скочили до 17,82 млрд. долара от 17,10 млрд. долара.

Петролът поевтинява леко, като американският лек суров петрол WTI се търгува на ниво 49,89 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – за 51,38 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,34% до 1 260,85 долара за тройунция.

Едно евро се обменя за 1,0981 долара, а курсът на йената е 103,92 йени за долар.

Доходността по двегодишните държавни облигации е 0,823%, а тази по 10-годишните е 1,768%.

*Данните са актуални към 17:50 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още