IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones затвори борсовата сесия в САЩ на нов исторически връх

Инвеститорите изглежда игнорираха резултатите от референдума в Италия

23:23 | 05.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на американските фондови се повишиха в понеделник, като инвеститорите изглежда игнорираха резултатите от референдума в Италия, съобщи CNBC. Премиерът Матео Ренци предложи на гласуване в неделя промени в конституцията, които предвиждаха ограничени правомощия в Сената. Населението обаче отхвърли идеите и Ренци депозира оставката си. По-късно президентът Серджо Матарела помоли премиера да отложи оставката до приемането на бюджета за следващата година.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,24%, като записа рекордни върхове и при затваряне, и в рамките на сесията. Goldman Sachs допринесе най-много за ръста. Широкият измерител S&P 500 добави 0,58% към стойността си, като най-добре се представиха секторите на финансовите компании, на информационните технологии и фирмите производителки на стоки от втора необходимост.

Nasdaq затвори с над 1% повишение.

"В ранните часове на американската сесия се наблюдаваше краткотраен спад при акциите в резултат на италианския референдум и австрийските президентски избори, но Wall Street бързо се възстанови от пониженията". каза в своя пазарен коментар Сю Кийнан от Bloomberg в Ню Йорк в ефира на "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Инвеститорите са в очакване на нови икономически данни и почти сигурното увеличаване на лихвите от страна на Фед след 2 седмици. Прогнозите са, че новите производствени данни ще покажат засилване на икономиката.

В сферата на макроикономиката индексът на компанията Markit за бизнес активността в сферата на услугите се повишава девети пореден месец до 54,6 пункта. Измерителят на Института за управление на предлагането също в сферата на услугите също записва ръст до 57,2 пункта.

Председателят на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли очерта една сравнително добра картина на американската икономика в момента. Все пак той посочи, че победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ е създала „значителна несигурност“ по политиките, които новоизбраният президент ще преследва. „Именно затова е твърде рано Федералният резерв да реши дали планът му за постепенно повишаване на лихвените проценти се нуждае от корекция“, заяви Дъдли, който е един от най-влиятелните централни банкери от Фед.

Доходността по 2-годишните американски държавни облигации е около 1,12%, а тази по 10-годишните ценни книжа е около 2,39%.

Американският лек суров петрол WTI с доставка януари поскъпна с 0,21% до 51,79 долара за барел.

Златото поевтиня с 0,49% до 1 172,05 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Дреме им на инвеститорите за някакви си резултати от някакъв си референдум. Резултатите на борсите не се влияят от подобни ***********************....... изберете си каквато искате дума, вместо звездичките. И резултатите от референдума да бяха обратните и Ренци тържествуваше в момента на борсите нещата щяха да са пак същите. Тогава вероятно заглавието щеше да е "Борсите приветстваха ..." и щеше да е също толкова невярно. Инвеститорите НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ от глупавите игрички на смешните пъчещи се палячовци, наричащи себе си политици и твърдо вярващи, че определят съдбините на света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още