IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъдли: Победата на Тръмп създаде "значителна несигурност" около политиките му

Председателят на Фед за Ню Йорк очерта една сравнително добра картина на американската икономика в момента

17:33 | 05.12.16 г.
<p>
	<em>Уилям Дъдли. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Уилям Дъдли. Снимка: Архив Ройтерс

Победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ е създала „значителна несигурност“ по политиките, които новоизбраният президент ще преследва. Именно затова е твърде рано Федералният резерв да реши дали планът му за постепенно повишаване на лихвените проценти се нуждае от корекция, заяви един от най-влиятелните централни банкери от Фед в понеделник, цитиран от Ройтерс.

В изказване, което засегна сериозно фискалната политика, включително с надежда за по-предвидими действия от Вашингтон, председателят на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли очерта една сравнително добра картина на американската икономика в момента.

Той заяви, че очаква както допълнително подобряване на пазара на труда, така и ускоряване на инфлацията до целевата на Фед от 2%. „Ако допуснем, че икономиката запазва посоката си, бих предпочел да направим паричната политика малко по-стегната с времето, като постепенно увеличаваме нивото на краткосрочните лихвени проценти“, каза той в подготвено изявление за неправителствената организация Association for a Better New York.

“Все още има значителна несигурност около това как ще се развие фискалната политика през следващите няколко години. В този момент е твърде рано да правим категорични заключения“, добави Дъдли, който има постоянно право на глас по паричната политика и близък съюзник на председателя на Фед Джанет Йелън.

От победата на републиканеца Доналд Тръмп на изборите за президент миналия месец акциите, доходността по облигациите и доларът отчитат повишения. Дъдли определи това като „затягане“, но не и тревожно, тъй като то явно се дължи на очакванията за повече държавни разходи, които ще засилят икономиката.

Ако това се случи и ако, в отговор, американската централна банка повиши лихвените проценти с повече от очакваното, според него реакцията на инвеститорите е „подходяща“. Дъдли добави обаче, че той би изчакал, за да се коригират очакванията по паричната политика, след като фискалната картина стане по-ясна.

Тръмп бе избран с обещания за повече средства за инфраструктура, намаляване на данъците и държавните регулации, както и за предоговаряне или спиране на международните търговски споразумения. Изборите, които шокираха социологическите агенции, засилиха допълнително вече високите очаквания, че Фед ще повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт до 0,5%-0,75% на срещата си на 14 декември.

По-малко ясно обаче е колко агресивно централната банка ще продължи да затяга политиката следващата година.

Включвайки се в дебат по това какви политики трябва да преследват Белият дом и Конгресът, контролирани от републиканците, Дъдли заяви, че „паричната политика може да използва подкрепа от фискалната политика“, тъй като е малко вероятно ниските лихвени проценти да се повишат твърде много преди следващия икономически спад.

„Важно е САЩ да запазят достатъчно фискален капацитет, така че фискалната политика да може да подкрепи икономиката, когато следващият цикличен спад наистина започне“, каза Дъдли, отбелязвайки, че разходите за обслужване на дълга ще нараснат почти двойно през следващото десетилетие.

Централният банкер повтори, че подкрепя „автоматичните“ фискални стабилизатори, например по-висока компенсация за безработица, когато нивото на безработицата се увеличи. В момента то е спаднало до 4,6%.

Дъдли каза още, че икономиката в момента е „в сравнително добра форма“ и че очаква тя да се разрасне с 1,8% или малко повече през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още