IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow така и не успя да достигне 20 хил. пункта преди Коледа

Щатските борсови индекси приключиха петъчната сесия предимно с минимални изменения

23:42 | 23.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските борсови индекси приключиха петъчната сесия предимно с минимални изменения в навечерието на Коледа, а индексът на сините чипове Dow Jones industrial average отново не успя да достигне психологическата граница от 20 хил. пункта.

Dow се повиши с около 15 пункта, като книжата на UnitedHealth допринесоха най-много за ръста.

"Това е последната пълна борсова седмица за годината. Dow флиртува от известно време с нивото от 20 хил. пункта и това, което аз мисля, че се случва, е пауза преди силен ход нагоре", коментира пред CNBC Адам Сархан, главен изпълнителен директор на 50 Park Investments. "Пазарът не върви право нагоре. Мисля, че това действие на пазара е здравословно."

При старта на петъчната сесия индексът на сините чипове беше с около 0,4% под нивото от 20 хил. пункта, след като по-рано през седмицата се доближи на 13 пункта от това равнище.

"Дядо Коледа трябва да дойде на Wall Street, за да успее Dow да прекоси 20 хил. пункта", допълва Сархан.

Широкият индекс S&P 500 също затвори с повишение от 0,1 на сто, като здравният сектор беше начело на ръста, а най-много натежаха акциите на производителите на стоки, които не са от първа необходимост.

Здравният сектор се представя най-слабо от състава на S&P за годината, след като се сви с над 3 на сто.

Трите основни американски индекса записаха скромни повишения за седмицата.

Тази седмица изтъргуваният обем на пазарите в САЩ намаля значително преди Коледа. В понеделник американските пазари ще бъдат затворени.

На фронта на икономическите новини индексът на потребителското доверие в САЩ за декември възлезе на 98,2 пункта, над очакванията за 98,0 пункта. Продажбите на нови жилища са нараснали с 5,2 на сто миналия месец, също по-силно от прогнозите.

Щатският долар поевтиня леко спрямо кошница от валути, като еврото се търгува за около 1,045 долара, а йената - на нива около 117,3 йени за долар. Доходността по двегодишните американски държавни ценни книжа се повиши до 1,20%, а по 10-годишните се понижи до 2,54%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още