IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед назначи своя първия афроамерикански регионален президент

Поемайки тази стъпка, американската централна банка отбеляза напредък в сфера, в която е бил критикуван многократно - разнообразието

18:48 | 13.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рафаел Бостик беше назначен за президент на Федералния резерв в Атланта. Така той става първия афроамерикански регионален президент на американската централна банка, предава CNN.

Бостик е преподавател в Южнокалифорнийския университет, а преди това е бил отговорен за определянето на държавни политики.

Бостик ще стане петнадесетият президент на Фед в Атланта, като ще встъпи в длъжност на 5 юни. Той ще бъде част от комисията на Фед, която определя лихвите. Също така Бостик ще има право на глас в ротационния комитет на Фед през 2018 г.

Бостик беше назначен, след като Конгресът критикува Джанет Йелън, председателката на Федералния резерв, поради липса на разнообразие. Около 82% от старшите служители на Фед във Вашингтон, които са 231, са от европеидната раса, докато чернокожите са само 17.

През миналия юни демократи, като сенаторката Елизабет Уорън, питаха Йелън три пъти по време на изслушването й пред Конгреса относно липсата на разнообразие сред висшестоящите служители на Фед.

„Процесът по подбор на регионални президенти на Фед е нарушен", посочи тогава Уорън. „Сегашният процес не позволява Вие и останалите членове на борда да вземете мерки срещу този проблем“, допълни тя. 

Йелън многократно е наблягала, че за нея е главен приоритет да направи Фед една по-разнообразна организация. Назначаването на Бостик е първата стъпка в тази посока. Негов предшественик е Денис Локхард, който оглавяваше регионалното звено в Атланда през последните десет години.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още