IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фишър: Количествените улеснения трябва да бъдат прекратени

Доброто състояние на икономиката го изисква, категоричен е шефът на клона на Фед в Далас

16:44 | 20.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фишър: Количествените улеснения трябва да бъдат прекратени

Колебанията на пазарите в последно време ни най-малко не са променили мнението на президента на клона на Федералния резерв на САЩ (Фед) в Далас Ричард Фишър относно края на програмата за количествени улеснения на централната банка, заяви той пред CNBC.

Фишър, който е един от критиците на програмата, отстоява тезата, че количествените улеснения трябва да бъдат прекратени този месец, какъвто е и планът на Фед. Коментарът му идва, след като президентът на клона на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че Фед трябва да обмисли отлагане на края на програмата на фона на колебанията на пазарите и влошаващите се очаквания за инфлацията в САЩ.

„В основата на сегашния бичи пазар стои разхлабената парична политика“, каза Фишър. Той посочи, че е възможно да настъпи корекция на фондовите пазари, след като централната банка прекрати покупките си на активи, но подчерта, че състоянието на икономиката е стабилно.

„Още от първите дни на количествените улеснения през 2008 г. на пазарите започна да се инвестира безразборно, като цените на всички активи растяха, независимо от реалната им стойност, обусловена от състоянието на икономиката. Сега хората ще трябва да вършат истинска работа и да анализират реалната ситуация, за да правят добри инвестиции“, посочва Фишър.

Фючърсите върху американските акции записват загуби в часовете преди началото на търговията на Wall Street, след като финансовите резулатати на IBM за третото тримесечие се разминаха с очакванията. Водещите борсови индекси приключиха изминалата седмица със загуби от около 1%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още