IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свърши ли кошмарът за Wall Street

Силните ръстове на водещите индекси в петък се оказаха недостатъчни да компенсират натрупаните през миналата седмица загуби

08:36 | 20.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13.63636302948px; line-height: 20px;">Седмицата на американските фондови пазари започна със загуби, които се задълбочаваха все повече, но в последните сесии пазарът се обърна и част от тях бяха заличени. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Седмицата на американските фондови пазари започна със загуби, които се задълбочаваха все повече, но в последните сесии пазарът се обърна и част от тях бяха заличени. Снимка: Ройтерс

Несигурност за състоянието на световната икономика и колебания белязаха изминалата седмица на Wall Street, като водещите борсови индекси подскачаха нагоре-надолу, пише WBP Online.

Седмицата започна със загуби, които се задълбочаваха все повече, но в последните сесии пазарът се обърна и по-голямата част от тях бяха заличени.

Широкият индекс S&P 500 приключи седмицата при 1 886,76 пункта, отчитайки загуба от 1,02% между 13 и 17 октомври.  Показателят беше напът да запише корекция, след като доближи нивото от 1 817 пункта в сряда, което щеше да означава спад с 10% от достигнатия на 19 септември връх.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average загуби 0,99% през седмицата, затваряйки при 16 380,41 пункта в петък. Показателят изостава с 1,18% от началото на годината.

Технологичният Nasdaq Composite се сви с 0,42% до 4 258,44 пункта, а в сряда навлезе в период на корекция, след като отчете спад от 10,2% спрямо регистритания на 2 септември връх за годината.

Катализаторът на разпродажбите бяха данните за продажбите на дребно в САЩ, които отчитат спад за пръв път от януари през септември, в съчетание със спада на производствения индекс Empire State и забавянето на ръста на цените на производителите.

Порцията икономически данни затвърди песимистичното насторение на пазарите от последните седмици, като за това допринесоха и лошите новини от света, включително страховете от дефлация в Европа, както и признаците за слабост в икономиките на Германия и Китай.

Всичко това накара президентът на клона на Федералния резерв на САЩ (Фед) в Сейнт Луис Джеймс Булард да заяви, че имайки предвид влошаващите се очаквания за инфлацията централната банка трябва да обмисли забавяне на прекратяването на програмата за покупки на активи.

Думите на Булард успокоиха пазарите, а последвалите положителни макроданни, като тези за разширяващото се индустриално производство, подобреното потребителско доверие и намаляването на броя на подадените молби за помощи при безработица, доведоха до солидни ръстове на борсовите индекси в края на седмицата. Въпреки това силното представяне в петък се оказа недостатъчно да заличи загубите, натрупани през предишните сесии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Vladi666
преди 9 години
Тепърва започва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още