IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street записаха леки повишения

Акциите на Apple поскъпнаха с около 6 на сто

23:41 | 01.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските борсови индекси записаха повишения в сряда, след като Федералният резерв отговори на очакванията, запазвайки лихвите непроменени.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average добави около 25 пункта, след като по-рано през сесията нарасна с над 100 пункта. Поскъпването на книжата на технологичната компания Apple допринесе най-силно за повишението. 

Широкият индекс S&P 500 се покачи с по-малко от 0,1 на сто, като секторът на комуналните услуги се сви с 1,7% и беше най-слабо представящият се.

Технологичният индекс Nasdaq composite се повиши с 0,5%. Акциите на Apple поскъпнаха с около 6 на сто, след като компанията отчете по-добри от очакванията тримесечни резултати във вторник след края на борсовата сесия.

Фед запази лихвените равнища без изменение в диапазона между 0,5% и 0,75% на заседанието си днес. Преди да стане ясно решението, пазарните очаквания за повишение на лихвите бяха едва 4%, сочи FedWatch на CME Group.

"Такива бяха очакванията и те им отговориха", коментира пред CNBC Джейсън Томас, главен икономист в AssetMark. "Сигурни сме за едно нещо - Фед ще даде предварителни сигнали за следващия си ход." "Предвид постоянното говорене за растеж... натискът върху Фед да го направи ще се засили", допълва той.

В комюникето след заседанието на американската централна банка липсват индикации кога Фед планира да поднови процеса на нормализация на лихвените равнища.

Представителите на Фед обаче обръщат внимание на промяната на настроенията на потребителите и компаниите. "Измерителите на потребителското и бизнес настроението се подобриха напоследък", посочват от Фед в сряда.

На заседанието си през декември банката повиши лихвите едва за втори път от повече от десетилетие. Фед вече даде сигнали, че тази година може да направи три повишения на лихвите.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се задържа около 2,475%, а по двегодишните е около 1,22 на сто. Доларът поскъпна с около 0,2% спрямо кошница от валути, като еврото се търгува за близо 1,077 долара, а йената - около 113,21 йени за долар.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март поскъпнаха с 28 цента до 53,09 долара за барел. Фючърсите на златото с доставка през април поевтиняха с 5,50 долара до 1 205,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още