IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите отвъд Океана стартират търговията с леки спадове*

Решението на АЦБ е пример, че когато данните се влошат, а мечките започнат да излизат, някоя централна банка по света ще печата пари, коментира анализатор

17:45 | 04.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Борсовите индекси в САЩ стартират търговията с леки спадове. Най-изоставащи са акциите на енергийните компании, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се смъква с 0,11%, или с 20,31 пункта, до 18 334,69 пункта. Широкият индекс Standard & Poor‘s 500 се понижава с 0,13% до 2 161 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite е надолу с 0,15% до 5 152,01 пункта.

В Европа Английската централна банка понижи лихвите за пръв път от март 2009 г. в отговор на Brexit. “До голяма степен това беше очакван ход“, коментира главният пазарен икономист на First Standard Financial Питър Кардийо. „Те се страхуват от рецесия“, допълва той.

Кардийо коментира увеличения обем на програмата за количествени улеснения с 60 млрд. лири до 435 млрд. лири така: „Количествените улеснения не са сигнал за сила, а сигнал за слабост.“ „Това е още един пример, че когато данните се влошат, а мечките започнат да излизат, някоя централна банка някъде по света ще печата пари“, допълва и главният изпълнителен директор на The Earnings Scout Ник Райх.

На пазара на валути британският паунд поевтиня най-силно след референдума от 23 юни. Спрямо долара лирата изтри около 1,5% от стойността си до курс от около 1,313 долара.

Спрямо кошница от валути доларът поскъпва с 0,2%. Курсът на еврото е 1,114 долара, а спрямо йената – около 101,2 йени.

„Централната банка (на Англия – б. ред.) определено иска да използва паричната политика, за да се пребори с опасенията от Brexit и е готова да направи каквото трябва. Трейдърите обаче са притеснени от факта, че количествените улеснения достигнаха своя лимит, а банката може да не успее да постигне целите си чрез тях“, смята главният пазарен анализатор на Think Markets Наим Аслам.

Данните от деня показват лек ръст на молбите за помощи при безработица в САЩ. Фабричните поръчки се понижават с 1,5% през юни, което е по-малко спрямо прогнозите. Утре се очакват правителствените данните за пазара на труда през юли.

На корпоративния фронт акциите на Tesla Motors поевтиняват с 0,44% до 224,80 долара на фона на отчетената тримесечна загуба.

На пазара на суровини цената на фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) с доставка през септември се покачва с 0,4% до 41,01 долара за барел.

Контрактите върху златото с доставка през декември поскъпват с 4,60 долара до 1 369,30 долара.

На облигационните пазари доходността по 2-годишните щатски ДЦК намалява до 0,66%, а по 10-годишните – до 1,5%.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

* Информацията е актуална към 17:20 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още