IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът Dow Jones седми пореден ден финишира на исторически високо ниво

Девет поредни дни измерителят записва ръстове, което се случва за пръв път от 2013 г.

23:23 | 20.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average затвори борсовата сесия в сряда на исторически високо ниво седми пореден ден, съобщи CNBC. Девет поредни дни измерителят записва ръстове, което се случва за пръв път от 2013 г.

Microsoft допринесе най-много за подема. Чистата печалба на технологичния гигант възлиза на 0,69 долара на акция след 0,62 долара на акция през миналата година. Така концернът значително надмина очакванията на анализаторите за печалба от 0,58 долара на акция.

Шест сектора в широкия индекс S&P 500 се търгуваха на зелена територия, като най-добре се представиха технологиите и здравеопазването. Компаниите производителки на стоки от първа необходимост и фирмите за комунални услуги изоставаха най-много.

Технологичният индекс Nasdaq се повиши с над 1%.

Отчетите на банките продължиха да изненадват. Нетната печалба на инвестиционната банка Morgan Stanley през второто тримесечие се понижава с 5% на годишна база от 1,67 млрд. до 1,58 млрд. долара или от 79 цента до 75 цента на акция. 21 анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакваха печалба от 60 цента на акция.

Thomson Reuters посочва, че 64% от компаниите в S&P 500, които са публикували отчети към вторник, са надминали очакванията. През последните 22 години средният дял е 63 на сто.

„В случая става въпрос за липсата на алтернатива, което означава, че тъй като отчетите не са ужасно разочароващи, ралито продължава“, казва Питър Кардийо, главен икономист във First Standard Financial.

След приключването на търговията се очакват докладите на eBay, Intel, Qualcomm.

Доларът достигна четиримесечен връх. Еврото се обменяше за 1,1014 долара, а британският паунд – за 1,3197 долара. Курсът на йената е 106,93 йени за долар.

Паундът поскъпна, след като Английската централна банка публикува доклада си за последиците от гласуването на Brexit. Централната банка не вижда ясни доказателства за забавяща се икономическа активност и посочва, че търсенето на кредити се понижава леко. Освен това компаниите не очакват в краткосрочен план последици върху капиталовите разходи, отбелязва Ройтерс.

Пазарите очакват новини за новите мерки за сигурност в Турция след опита за преврат в петък. „Политическият риск винаги е фактор при инвестициите на развиващите се пазари и събитията в Турция го подчертават“, казва Уилям Сколс, инвестиционен мениджър в Aberdeen Asset Management. “Компаниите в страната са едни от най-добре представящите се в развиващите се пазари въпреки политическата обстановка”, допълва той.

Американският лек суров петрол WTI поскъпна с 0,24% до 45,56 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 0,77% до 47,02 долара за барел.

Златото поевтинява с 1,37% до 1 314,05 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още