IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи на заседанието на Фед

Централната банка вероятно няма да промени водещата си лихва, но може да даде сигнал за предстоящи повишения на ставката

08:37 | 15.03.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Фед Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Фед Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

На започващото днес двудневно заседание Управлението за федерален резерв на САЩ (Фед) вероятно няма да повиши лихвите си. То обаче сигурно ще даде сигнали, че докато инфлацията и пазарът на труда в страната продължават да укрепват, слабостта на икономиката в чужбина няма да попречи на вдигането на основната ставка сравнително скоро, предаде Ройтерс.

На предишното заседание на Фед несигурността около последиците от по-бавния растеж на Китай и Европа накара представителите на американската централна банка да дадат да се разбере, че институцията няма да действа, докато не бъде в състояние да направи по-добра преценка за перспективите. 

През декември Фед повиши водещата си лихва за първи път от почти десетилетие и изглежда беше готова да го направи още четири пъти тази година.

Сега обаче икономистите прогнозират, че след заседанието тази седмица централната банка почти сигурно ще даде сигнал, че се отказва от това темпо и може би ще има две-три повишение на лихвата тази година.

Федералната комисия по операциите на открития пазар ще публикува изявлението си в 14 часа местно време във Вашингтон в сряда (21:00 часа българско време, б.ред.), заедно с подновените си икономически прогнози за тримесечието и очакванията как ще протече затягането на паричната политика. Пресконференцията на Джанет Йелън ще започне в 21:30 часа българско време. 

27 от общо 44 анкетирани от Bloomberg икономисти смятат, че Фед ще подобри прогнозата си до „почти балансирана“, което по всяка вероятност ще насочи вниманието на инвеститорите към заседанието през юни. 16% от участниците в проучването, проведено между 4 и 8 март, са на мнение, че Фед ще спомене стабилните макроикономически данни и „балансираното“ състояние на рисковете и по този начин ще постави на масата възможността за повишение на лихвите още през април.

От предишното заседание на Фед досега инфлацията в САЩ проявява признаци на стабилизиране, а безработицата е на равнище 4,9 на сто през февруари, което е близо до пълна заетост според представители на централната банка.

Решението на Европейската централна банка миналата седмица да смекчи допълнително политиката си може да подсили убеждението, че се вземат мерки в подкрепа на растежа в Европа.

Това може да означава още едно вдигане на основната лихва в САЩ до средата на годината и, в зависимост от икономическите данни, след това още няколко. 

Още за предстоящото заседание на Фед можете да разберете от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
sssaaa
преди 8 години
"Централната банка вероятно няма да промени водещата си лихва, но може да даде сигнал за предстоящи повишения на ставката".И аз преди няколко месеца бях планирал да си купя "пиле" за вечеря на 16.03.2016г., но се оказа, че не отделях по 0,1лв. всеки ден в рамките на последните 3 месеца и за това сега планирам да вечерям "пиле" на 15.06.2016г. ,като дотогава отделям пак по 0,1лв. на ден.Това ми излгежда като онзи виц за двама ***, къде казали, че вкуса на пилето е много хубав, а другият като го попитал от къде знаел, той отговорил, че приятел на негов родника бил ял и му е казал....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
scott
преди 8 години
ше седнат, ше апнат, ше пийнат и ше кажат:тез престанаха да ни *** и за слива.я,така,дигни лихвес ено 10% да се види кой е диригента. посуе, ше казваме, че сме се напили и си правиме майтап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
sssaaa
преди 8 години
Дано поне бъдеш 1 път коректен и се извиниш, че заблуждаваш тука аудиторията с това флуудване за увеличение на лихвите.Чакаме извинението ти в Сряда.... или хайде малко аванта до Четвъртък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
ей го над тебе вече ги е вдигнал лихвите .... :)) нема нищо да вдигат иначе съвсем ше потънат - аз съм шорт до козирката, само да не полудеят нещо за нагоре, че ше изям дървесината до гърло :)) Поне Японската банка внесе малко "разочарование" като им каза, че няма да печати много и нема стимули ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Tyrista
преди 8 години
rate Q-1 16 0.75
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
sssaaa
преди 8 години
Като се замисля няма нищо лошо да вдигнат лихвите...... така ще ескалира по-бързо проблемите в Сашово и едва ли ще дочакат изборите там, за да настъпи паника по пазарите. А иначе Tyrista, ще флуудва всяко тримесечие "rite huke QX, 201X.Много наивни хора има все още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
ще пропаднем какво друго може да се случи, е Императора малко ше ги псува що така ама нема нищо ше свикне .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още