IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манучин: Икономически растеж от 3% е постижим през следващите две години

Според финансовия министър на САЩ администрацията работи с лидерите на Конгреса, за да прокара данъчната реформа

10:41 | 02.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовият министър на САЩ Стивън Манучин заяви в понеделник, че икономически растеж от три процента е постижим през следващите две години, докато администрацията на Тръмп преминава към драматично намаляване на данъците, предава Ройтерс.

По време на конференцията Milkin Institute Global Conference в Калифорния и почти седмица, след като помогна да се разкрият плановете за намаляване на данъците за много физически и юридически лица до 15%, Манучин заяви, че данъчната реформа и облекчаването на регулациите ще помогнat да се подкрепи икономическият растеж.

Манучин направи коментарите си само няколко дни, след като правителствени данни показаха скромен икономически растеж от 0,7% през последните три месеца.

„Данъчният план е нашата версия на законопроект за работни места“, каза Манучин в интервю на сцената за журналистката Мариа Марторомо.

Макар че фондовият пазар реагира положително на победата на Тръмп, като индексът S&P 500 отчита повишение от 11% от ноември насам, критиците на данъчния план заявиха, че той е амбициозен и му липсват детайли.

Шегувайки се, Манучин каза, че мнозина на конференцията са му благодарили за ръста в цените на банковите акции, което е подкрепило портфейлите им, предизвиквайки смях сред публиката.

Но предвид малкото нови детайли около плановете на Тръмп и несигурната времева рамка, някои представители на конференцията изразиха опасения, че като цяло оптимистичната атмосфера може да започне да се влошава.

„Опасявам се, че ако не видим данъчна или здравна реформа до края на годината, пазарите ще започнат да се съмняват в способността на администрацията да наложи такива“, каза Скот Минер, глобален главен инвестиционен стратег в Guggenheim Partners.

Манучин заяви, че работи с лидерите от Конгреса, за да прокара данъчната реформа и се надява на подкрепа и от двете партии. Той коментира за CNBC по време на конференцията, че предложението за данъчно облагане целенасочено е неясно, за да може администрацията да разработи със законодателите нещо, което би било прието от Конгреса.

"Администрацията на Тръмп е поканила много бизнес лидери в Белия дом и се вслушва внимателно в опасенията и надеждите им за данъчните промени", добавя той.

Дейвид Соломон, президент и главен оперативен директор в Goldman Sachs, заяви, че страхотният оптимизъм от началото на мандата на Тръмп може би отслабва. „Това тримесечие се усеща по-скоро като убеждаване за данъчната [реформа] и регулаторната реформа е по-вяла“.

Предшественикът на Соломон в Goldman – Гари Кон, се присъедини към администрацията на Тръмп като директор на Националния икономически съвет и една от основните му цели е именно работа по данъчната реформа.

Едно от опасенията по отношение на данъчното предложение на Тръмп е как правителството планира да плати за него. Манучин заяви, че има много начини да се компенсират приходите, които ще бъдат изгубени чрез по-слаби данъчни постъпления. Той обаче не представи допълнителни детайли.

Мнозина на конференцията, включително инвестиционни мениджъри, чиито бизнеси може да спечелят изключително много от по-ниски данъци, приветстваха новата администрация и отношението ѝ от типа „мога да направя всичко“, което включва планове за здравна реформа.

Перспективите пред растежа изглеждат по-добре на други места по света, казаха някои от тях.

Въпреки това има и някои опасения, че амбициозните проекти няма да бъдат завършени, а напреженията с други правителства по света ще се увеличат.

Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник в Allianz, каза, че оптимизмът се е изстрелял нагоре според фондовия пазар, но геополитическите въпроси са наистина тревожни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още