IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нанася ли Фед вреди върху основната финансова структура?

Според бившия председател на Фед за Далас Ричард Фишер централните банкери са твърде фокусирани върху инфлацията и заетостта

15:32 | 20.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ е фокусиран твърде много върху т.нар. двоен мандат и нанася вреди върху основната финансова структура, поддържайки лихвените проценти ниски, заяви бившият председател на Фед за Далас Ричард Фишер.

Фишер от дълго време изразява опасения за компаниите, които трудно отбелязват печалби при ниски лихвени проценти, като сред тях са и застрахователи и пенсионни фондове.

"Централните банкери от Фед изглеждат фокусирани, какъвто е и мандатът им, върху поддържането на ниска инфлация, очаквайки да достигнат или задминат целта от 2%, и да постигнат пълна заетост, но зад гърба им се промъква подриването на финансовата структура, с която сме свикнали, на която разчитат хората“, каза той пред CNBC.

Фишер направи коментарите си малко преди срещата във вторник и сряда на Федералната комисия за отворения пазар – групата на регионалните председатели и гуверньори на Фед, които взимат решения по паричната политика. Комисията не е повишавала лихвените проценти от декември, когато ги вдигна от почти нулево равнище до диапазона от 25 до 50 базисни пункта.

Някои представители на Фед се тревожат, че тези ниски лихвени проценти създават дислокации на финансовия пазар, прехвърляйки капитал към по-рискови активи, докато инвеститорите търсят възвръщаемост.

По-рано този месец председателят на Фед за Бостън Ерик Розенгрен, който е защитник на по-хлабавата политика, подкрепи повишаването на лихвите, изразявайки подкрепа за постепенното им повишаване рано или късно. Той предупреди и за потенциален балон на пазара на бизнес имотите, където се отбелязва засилена активност, тъй като предприемачите се възползват от ниските разходи за заеми.

Фишер каза, че Розенгрен е единственият сред колегите си, който може да идентифицира такива проблеми заради опита му в наблюдението и регулациите на финансовия сектор. Той обаче изрази мнение, че другите представители на Фед остават твърде фокусирани върху инфлационната цел и постигането на пълна заетост от централната банка.

„Междувременно техните политики са нанесли огромни вреди върху доверието от гледна точка отново на основната инфраструктура, на която разчитат хората: застрахователните компании, пенсионните фондове, маржовете на лихвените проценти на банките“, каза Фишер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още