IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама се съмнява в обединение на световните сили срещу "Ислямска държава"

Американският държавен глава не знае дали Русия ще измести фокуса си и ще спре да подкрепя сирийския президент

15:56 | 22.11.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Барак Обама. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Барак Обама. Снимка: архив Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама изрази съмнение относно перспективата за формиране на обединение на световните сили срещу “Ислямска държава”, посочвайки, че не знае дали Русия ще премести фокуса си към борбата с екстремистите, пише Wall Street Journal.

Държавният глава обяви, че Москва все повече осъзнава, че “Ислямска държава” представлява заплаха за Русия, но въпросът е “дали те могат да направят стратегически корекции, за да се сработят с коалицията”.

Френският президент Франсоа Оланд призова Русия и САЩ да се присъединят към Франция, за да се защитят от групировката, но дългогодишните разногласия между двете страни остават спънка в създаването на “голямата коалиция” на народите.

Оланд се надява да постигне по-голям ефект тази седмица, когато отиде във Вашингтон, за да се срещне с Обама, а след това в Москва, където ще говори с руския държавен глава Владимир Путин.

Намирането на обща основа и координирането на усилията става все по-спешно днес, в дните след терористичните атаки в Париж, но въпросите за бъдещето на сирийския президент Башар ал-Асад остават.

Обама и Оланд отдавна настояват за свалянето на сирийския лидер, но Москва подкрепя Асад и твърди, че сирийската държава ще се срине, ако той бъде отстранен от власт. В резултат от нападенията, които станаха причина за смъртта на 130 души в Париж, Оланд призова за фокусиране върху заплахата от “Ислямска държава”.

Миналата седмица Обама заяви, че Русия и Иран трябва да решат дали да продължат да подкрепят Асад или да се присъединят към международните усилия да се защитят от екстремистите.

Американският президент призова Путин в скорошен разговор между двамата да започне преследване на хората, които са убили руски граждани, а да не насочва силите си срещу опозицията в Сирия.

“През следващите няколко седмици ще разберем дали може да се стигне до промяна в перспективата”, коментира Обама по време на пресконференция в неделя.

Руските власти твърдят, че имат доказателства, че руски пътнически самолет, летящ от Санкт Петербург до египетския курорст Шарм ел-Шейх миналия месец е бил свален от бомба. Инцидентът доведе до смъртта на всичките 224 души на борда. Египетският клон на Ислямска държава пое отговорност за нападението, а Русия започна агресивна въздушна кампания срещу групировката в Сирия.

Президентът на САЩ е категоричен, че страната му и нейните партньори ще победят “Ислямска държава”.

“Най-мощният инструмент, който имаме срещу ИДИЛ, е да кажем, че не се страхуваме, че не ги издигаме по никакъв начин и по никак не показваме, че те правят нещо важно”, посочва Обама. “Това са група убийци. Има хора в човешката история, които намират извинения да убиват хора, защото смятат, че не ги харесват или не изглеждат като тях, а ние се борим с това и го побеждаваме. Освен това не променяме нашите институции, нашата култура и нашите ценности заради тях”.

Държавният глава нападна медиите, посочвайки, че починалият организатор на атентатите в Париж е описван като “гений”. “Той не е гений”, категоричен е Обама. “Той е открил няколко други порочни хора, които са взели оръжия и за съжаление се оказа, че са готови да умрат, ако могат да убият много хора”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 2
kane
преди 8 години
еми дав свят движен от парите, а не от гласоподавателя сио-то на ексън-мобил има думата в саудия, не президента на сащ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 2
ABBA
преди 8 години
Из "Дневника на галактическия стопаджия":....Президентите нямат власт, те просто отвличат вниманието...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Президентът на САЩ е категоричен, че страната му и нейните партньори ще победят Ислямска държава.Най-мощният инструмент, който имаме срещу ИДИЛ, е да кажем, че не се страхуваме, че не ги издигаме по никакъв начин и по никак не показваме, че те правят нещо важно====Остана и да не е категоричен. Все едно работодател, да не е сигурен дали ще може да уволни служител. А най мощният му инструмент е ДОЛАРА. Спира им кранчето и кой от където е! :))) Вярваме му разбира се. Въпросът е КОГА и защо ТОГАВА а не сега !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
studioaa
преди 8 години
През 2012 години на среща на върха на ООН Обама каза: "The future does not belong to those who insult the Prophet of Islam" https://***.youtube.com/watch?v=oAwMpL7POyo Коментарите оставям на вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 5
fortiss
преди 8 години
Обама хем иска на приказки да премахне ИД, хем нищо реално не прави. То си личи от далеч кой каква игра играе в този район.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
studioaa
преди 8 години
Я вижте тук https://***.youtube.com/watch?v=ZM9I1AGtgU0 какво има да ни каже Обама. Той си призна, че е мюсюлманин в ефир на големите американски медии, но медиите у нас естествено мълчат. Естествено мюсюлманин като Обама няма да иска да унищожи Ислямска Държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
"Това са група убийци."Обамата след като толкова омаловажава значението на ИД защо нищо не постигна толкова време. Сега пък Русия му пречи...поддържала Асад.Абе що не си признае директно , че преди намесата на Русия нещата си вървяха по план !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още