IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролният бизнес на General Electric се слива с Baker Hughes

Официално обявеното сливане ще създаде публично търгуван енергиен гигант

15:59 | 31.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

General Electric (GE) е достигнала до сделка за сливане на петролния и газовия си бизнес с Baker Hughes, което ще създаде публично търгуван енергиен гигант и рентабилен начин за GE да се възползва от възстановяване в сектора, съобщава Wall Street Journal.

GE ще участва в сделката със своя петролен и газов бизнес и още 7,4 млрд. долара чрез специален еднократен паричен дивидент в размер на 17,50 долара за всяка акция на Baker Hughes. Новата компания ще се търгува публично на New York Stock Exchange и ще бъде 62,5% собственост на GE и 37,5% на акционерите на Baker Hughes.

Сливането създава компания с приходи за над 32 млрд. долара, което може да намали разходите, така че да се конкурира по-добре с други компании като Schlumberger при предоставянето на оборудване и услуги за нефтени платформи и кладенци. Това ще позволи на GE да спечели от очакваното възстановяване на индустрията, без да се налага да плаща за цялостно придобиване на Baker Hughes. Със сливането компаниите и акционерите им ще могат да спечелят и от икономии и други синергии.

След две тежки години за петролния и газов бизнес GE и други негови конкуренти в индустрията започнаха да виждат признаци за надежда. Цените на суровия петрол, които се сринаха до 30 долара за барел тази година от над 100 долара през 2014 г., наскоро се възстановиха до около 50 долара за барел.

GE очаква сделката да добави около 4 цента към печалбата на акция до 2018 г. и 8 цента до 2020 г.

Лоренцо Симонели, главен изпълнителен директор на GE Oil & Gas, ще бъде главен изпълнителен директор и на новата компания, а главният изпълнителен директор и председател на GE Джеф Имелт ще бъде неин председател. Председателят и главен изпълнителен директор на Baker Hughes Мартин Крегхед пък ще бъде заместник-председател. Бордът на новата компания ще се състои от петима директори, избрани от GE, и четирима, посочени от Baker Hughes.

Акциите на GE поскъпнаха с 0,9% до 29,48 долара за акция в търговията преди отварянето на пазара, а тези на Baker Hughes – с 5,7% до 62,50 долара за акция.

GE представи и признаци за подобрение в енергийния сектор през третото тримесечие, отбелязвайки, че броят на американските платформи и кладенци остава с 50% по-малко спрямо предишната година, но все пак е по-голям спрямо предишните три месеца. Въпреки това поръчките за услуги са намалели в целия петролен бизнес на GE, каза компанията.

Сливането с Baker Hughes ще бъде сред най-големите сделки за Джеф Имелт. Компанията е осъществила придобивания за над 14 млрд. долара от 2007 г. насам, за да надгради петролния си и газов бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още