IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Фед подкрепя Wall Street и в четвъртък*

Пазарът продължава да оценява като положителен, а не отрицателен сигнал евентуално забавяне на вдигането на основните лихви, смята анализатор

17:19 | 22.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Перспективите за продължаване на ултрахлабавата парична политика в САЩ и продължаващо наводняване на пазарите с евтини пари насърчи американските борси и в четвъртък.

Индексът на сините чипове Dow Jones се повишава в първите минути с 0,7 на сто до 18 415 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq отчита ръст от 0,6 на сто до 5328 пункта – нов рекорд. По-широкият индекс S&P 500 добавя 0,7 на сто към стойността си до 2177 пункта.

В сряда централната банка остави непроменен основния лихвен процент, но отбеляза, че пазарът на труда се подобрява през последните месеци. Финалното становище на Федералната комисия за отворените пазари – органът по паричната политика на американската централна банка, показва, че институцията смята, че ще има увеличение на лихвите през тази година. „Аргументите за увеличение на лихвата са все по-силни", се казва в изявлението на комисията. Въпреки това тя ще се въздържи от такова решение, докато не се появят повече признаци, че икономиката се развива в желаната посока.

„Пазарът продължава да оценява като положителен, а не отрицателен сигнал едно евентуално колебание по отношение на вдигането на основните лихви“, коментира пред Ройтерс Раян Ларсън, ръководител на поделението за търговия с акции в RBC Global Asset Management.

Междувременно повишена прогноза за печалбата се отрази позитивно на курса на Red Hat. Акциите на производителя на корпоративен софтуер за операционната система Linus поскъпнаха с 4,5 на сто.

Новини имаше и от макроикономическия фронт. Броят на американците, подали за първи път през миналата седмица молби за обезщетения при безработица, е спаднал до най-ниското си равнище от юли. Това е поредно доказателство, че американците се радват на стабилност на работните си места, а икономиката се засилва. Министерството на труда на САЩ обяви днес, че новите молби за обезщетения при безработица са намалели с 8000 според данните, отчитащи сезонните фактори, до 252 000 броя. Това отговаря на равнището им от средата на юли, което пък бе най-ниското от април. 

*Актуално към 17,15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още