IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Руди Джулиани е водещият кандидат за нов държавен секретар на САЩ

За поста в администрацията на Тръмп се обсъжда и името на бившия постоянен представител на САЩ в ООН Джон Болтън

11:24 | 15.11.16 г. 15
<p>
	Рудолф Джулиани. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Рудолф Джулиани. Снимка: архив Ройтерс

Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани е водещият кандидат за държавен секретар на САЩ в администрацията на новоизбрания президент Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс, позовавайки се на запознат източник.

Според източника Джон Болтън, който е служил като постоянен представител на САЩ в ООН по времето на президента Джордж Буш, също се обсъжда за позицията.

72-годишният Джулиани бе един от най-силните и популярни поддръжници на Тръмп по време на кампанията му, представяйки го често на събития и нападайки демократа Хилари Клинтън.

Той бе кмет на Ню Йорк при атаките на 11 септември и поведе града по време на кризата след разрушаването на кулите близнаци на Световния търговски център, работейки в тясно сътрудничество с тогавашния президент Буш.

Джулиани е от първите поддръжници на Тръмп, негов приятел е от години и го е защитавал активно при множеството противоречиви ситуации, в които е попадал бизнесменът.

Той бе известен с това, че непрекъснато обвинява Клинтън за нарушаване на законите, като е използвала частен имейл сървър за класифицирана информация, докато е била Държавен секретар от 2009 до 2013 г.

„Ако Руди поиска поста, ще го получи“, каза бившият говорител на Камарата на представителите Нют Гингрич по Fox News.

Гингрич, за когото също се говори, че може да получи роля в администрацията на Тръмп, заяви, че според него Джулиани вместо това може да поиска номинация за главен прокурор на САЩ или секретар по вътрешната сигурност.

Според него обаче Джулиани би свършил страхотна работа като държавен секретар. „Той вече е известен в цял свят“, каза Гингрич.

67-годишният Болтън, който е старши научен изследовател към мозъчния тръст American Enterprise Institute, бе постоянен представител на САЩ в ООН от август 2005 г. до декември 2006 г. при администрацията на Буш.

Преди това той е бил заместник-държавен секретар, отговорен за контрола на оръжията и международната сигурност. Често съветва републиканските кандидати за президент по външнополитически въпроси.

Тръмп в момента избира хората, които иска да бъдат част от кабинета му, когато поеме президентския пост на 20 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
еми квот такова, нищо не можем да напрайм ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Еми виж кво съм писал в #1... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Спор няма - но и тук, и там технологията е една - чегъртат по емоциите с идеята да замъглят разума... е, на тези, които го допускат... ;)Истината е винаги под пяната на чувствата. Не казвам, че няма истини и при иванджийските. Просто не ги приемай безкритично ... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Абе... аз честно казано, уекинко ше се въздържим да споделим твоя младежки плам относно католиците и по-точно, относно техния морал... хехе... Ти не поемай така безкритично тезите на иванджийската медия... хихи... Но определено е възможно това да е някакъв признак за общност на някаква клика, която до сега е била на сянка и е чакала момента да удари по масата. Ше чекаме да видиме и какво ше изока... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Така работят сериозните кланове... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
Императорът
преди 7 години
Това е право казано - Доналдът умее да се обкръжава с компетентни хора, обонго - и сам жалък, обкръжаваше се с посредствени пионки - от родът на Полуживата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
Императорът
преди 7 години
Рудолф е могъщ и мъдър мъж, също както самият Доналд. Той - кмет на Ябълка дълги години - и основното е не, че тогава ударени кулите (какво общо има кметът с туй), основно - Джулиани, използвайки Теорията на счупеният прозорец (за пръв път в такъв колосален мащаб) превръща Ню Йорк от първообраз на Готам сити, в най-спокойният и сигурен мегаполис в САЩ, с най-ниска престъпност - ТОВА е историята, която всеки трябва да прочете, особено нашите безгръбначни управници !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Тръмп може да е всякакъв, но екипът му ще бъде пакетиран с доста сериозни и силни фигури със собствен мозък, а не просто "администрация"... И нещо ме кара да мисля, че на Путин, ако не се разберат, може да му стане наистина нанагорно, щото с тъ^паците на кенийчето определено се забавляваше... хихи... Това касае и Европа - пиянката Юнкер с неговата панделка Магарини бая зор ще видят... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още