IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ограничават плана за сондаж на петрол в Атлантическия океан

След отпор от еколози и местни администрацията на Обама променя програмата за отдаване на крайбрежни полета под наем

20:32 | 15.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Администрацията на Обама е напът да обърне курса на планираното отваряне на атлантическите води за ново поколение петролен и газов сондаж след противопоставяне на еколози и крайбрежни общности, според които активността застрашава морските видове, риболова и туризма по източния бряг на САЩ, съобщава Bloomberg.

Предложената програма за отдаване на офшорни полета под наем, която би трябвало да стартира във вторник, е различна от първоначалния план на администрацията да даде на търг права за сондаж на 433 кв. км в Атлантическия океан през 2021 г., твърди представител на вътрешното министерство, пожелал анонимност, тъй като планът все още не е публичен.

Решението да се спре обширното сондиране в Атлантика е в отговор на протестите на крайбрежните жители и опозицията от Пентагона, която заключи, че активността може да попречи на военни и военноморски учения. Ходът отразява и текущата динамика на пазара, конфликтите с други приложения на океана и ограничена инфраструктура в региона, твърди министерският представител.

Крайбрежните сондажи в Атлантика са „проучвания, които може да доведат до такива открития, че да ни предоставят енергийна сигурност и да ни поведат по пътя към енергийна независимост“, казва Ерик Милио, директор на операциите по проучвания и добив в American Petroleum Institute. “Канада, Куба, Венецуела, Южна Америка, Европа, Западна Африка – всички те го правят, а ние седим и просто наблюдаваме, без също да правим проучвания“.

В момента петролните компании с голяма офшорна дейност в САЩ, включително BP, Chevron и Royal Dutch Shell, са ограничени до голяма степен до Мексиканския залив. Макар да не е ясно колко точно петрол и газ може да има по източния бряг на страната – прогнозите на правителството въз основа на геоложки проучвания отпреди 10 години са за 3,3 млрд. барела петрол и 31,3 трлн. куб. м. природен газ, геолозите казват, че откритията в други части на Атлантическия океан предполагат дори по-голям потенциал.

Планът, който трябва да бъде представен във вторник, е последният етап от дългия няколкогодишен процес на развитие на 5-годишната програма на американското правителство за отдаване под наем на офшорни полета. Както площта, така и броят на аукционите бяха като цяло намалени с времето. Предложението и екологичният анализ на програмата ще бъдат обект на публично обсъждане, като администрацията на Обама вероятно ще финализира плана за отдаване под наем през ноември.

Предложението все пак може да подготви сцената за продажбата на петролни и газови наеми в арктическите води, около Аляска и в Мексиканския залив, като засега са планирани 10 търга между 2017 и 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още