IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След по-малко от две десетилетия САЩ може да са най-големият доставчик на LNG

САЩ вече имат капацитет за доставки на около 70 млн. тона втечнен пририоден газ годишно

12:28 | 11.03.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

До 2035 г. САЩ може да задминат Австралия и Катар и да се превърнат в най-големия доставчик на втечнен природен газ (LNG), твърдят главните изпълнителни директори на канадския енергиен гигант Enbridge и износителя на LNG Tellurian, цитирани от Bloomberg.

САЩ вече имат капацитет за доставки на около 70 млн. тона втечнен природен газ годишно, казва Мег Джентъл, главен изпълнителен директор на Tellurian, в интервю по време на конференцията в индустрията CERAWeek. За сравнение, капацитетът на Австралия е 87 млн. тона, а на Катар – 82 млн. тона, казва тя. Междувременно светът ще се нуждае от още 20 млн. тона нови доставки на LNG годишно през следващите пет години.

„САЩ ще бъдат най-евтиният източник на нов втечнен природен газ, затова силно вярваме, че голяма част от тези 100 млн. тона ще идват от САЩ“, казва Джентъл. Това „лесно“ може да даде на страната най-големия дял от пазара.

Това ще означава значителна промяна за Америка, която само преди десетилетие бе изправена пред намаляващо производство на газ и изграждаше терминали, очаквайки, че ще внася повече. Шистовият бум вместо това повиши американските доставки до рекордни нива.

Cheniere Energy стана първата компания с международни доставки през миналата година. Оттогава насам американските товари достигат до различни пазари, включително Мексико и Турция.

„Енергийното предимство на Северна Америка включва уникалната комбинация на ресурси, най-развитите технологии за тези ресурси и достъпа до капитал“, казва главният изпълнителен директор на Enbridge Албърт Монако на CERAWeek. “До 2035 г. е много вероятно да видим САЩ да оформя най-големия дял от пазара на LNG”, допълва и той.

Всъщност производството на втечнен природен газ в САЩ може би расте дори твърде бързо. Световното презасищане на петрол в резултат на нарастващите доставки от страни, включително САЩ и Австралия, понижиха инвестициите в нови проекти за износ до 17-годишен минимум през 2016 г. Tellurian залага, че пазарът в крайна сметка ще се ребалансира, подготвяйки сцената за възстановяване след 2020 г.

Базираната в Хюстън компания, съоснована от отстранения главен изпълнителен директор на Cheniere Шариф Суки, работи по създаването на терминал за износ на LNG в Луизиана, известен като Driftwood.

“Честно казано, можем да започнем строежа най-рано през 2018 г., което означава, че най-рано можем да произвеждаме LNG през второто полугодие през 2022 г.“, казва Джентъл. „Моментът е перфектен“, смята той.

Гентъл казва, че Driftwood е бил в етап на проектиране през по-голямата част от изминалата година, като Tellurian може да подаде документи за федерално регулаторно одобрение до края на този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
На САЩ ще се случи това, което причиниха на Югославия- след 2 десетилетия няма да има такава държава, нито ЕС. --------------------------------------------------------------аз не съм ти слагал минус даже плюс, и аз не съм фен на американците, но чак па такъв радикал не съм ..... :)) Начи САЩ ще същестува, само че няма да са глобална Империя както бяха до са и те вече не са такава, но ще са си там нема да изчезнат, а за ЕС незнам може и да се разпадне може и нещо друго да го префасумират, квот такова ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
аз ше остареем до тогава ве, айде деебба и LNGто тая мантра я пеят тука от 2014г. а САЩа АКО все пак станат износител до 2 десетилетия, то през тва време пак ше треа сме на вражески руски газ да го ***, кво да прайш ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Болни мозъци защото сега САЩ внасят около 40% от петрола който консумират - http://***.economy.bg/world/view/9280/Koj-kolko-petrol-konsumiraОтделно дори и да допуснем ,че почнат да изнасят за колко време ???? - запасите свършват до 7-8год. Смешници ,болни мозъци трябва да се мисли десетилетия напред защото петрола свършва и не може да се откажем на 100% от петрола - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Казано кратко трябва веднага да се мине на ВЕИ и ел.коли за да има петрол за децата и внуците ни Трябва да се мине на ВЕИ и ел.коли и заради глобалното затопляне Обяснил съм как да стане - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034за да се избегне и финансовата катастрофа = https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Отрицателните "оценки" ми ги пишете ти , кухия , селинджъра от Шумен , лудия и копъра. Е от тая компанийка ако получа положителна оценка , трябва сериозно да се замисля къде съм !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 7 години
Защо си мисля, че се появяваш само за да обереш отрицателните оценки и негативните мисли на хората. Твоето наистина е талант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
ЕСС нема да го има дотогаз...Европейският социалистически съюз , добре звучи , ама чак пък фючърс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
lyusien
преди 7 години
2037 г е твърде песимистичен срок Още през 2027 г С А Щ ще бъдат наи големия износител на втечнен природен газ И най големия купувач ще бъде Е С С много бързо темпо се строят терминали по двете страни на Атлантика -американците имат огромни залежи от шистов газ и много ефективни технологии за извличането му Тръмп с бързи темпове премахва регулациите и улеснява добива на американски нефт и шистов газ Така че през 2027 година се пригответе за масиран износ на американски втечнен газ Повервайте ми Аз съм добър на фютчарсите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Тръмпа нали каза че ще гони емигрантите, та май само иниянци ще останат :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
majnata
преди 7 години
Немой така бе, другарке...какво ше стаа по тея земи ..."Лудият Макс" ли ше се вихри...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 18
zaw12929
преди 7 години
На САЩ ще се случи това, което причиниха на Югославия- след 2 десетилетия няма да има такава държава, нито ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още