IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп е платил „алтернативния минимален данък“, който иска да премахне

Президентът на САЩ е спечелил малко над 150 млн. долара през 2005 г., вижда се от изтекла данъчна декларация

09:32 | 15.03.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Понякога репортерите трябва да „копаят доста дълбоко“, за да направят наистина добро разследване. А понякога имат късмета да намерят нещо, което цялата гилдия търси, в пощенската си кутия. Последното се случи на Дейвид К. Джонстън, който намира данъчната декларация на президента на САЩ Доналд Тръмп от 2005 г. в пощата си.

Джонстън издава сравнително непознатия сайт DC Report и сега се превърна в истинска знаменитост, след като в партньорство с левия журналист Рейчъл Мадоу от MSNBC публикуват във вторник вечерта двете заглавни страници на данъчните декларации на президента.

Както сайтът на Джонстън DC Report, така и сайтът на шоуто на Мадоу по телевизията се сриват, защото твърде много любопитни са искали да видят документите. В крайна сметка досега Тръмп твърдо отказваше да се съобрази с американската политическа традиция и да направи публично достояние каквато и да е данъчна информация. Това предизвика спекулации, че той или не е толкова богат, колкото твърди, или че неговите данъчни декларации ще разкрият зависимости от кредитори или длъжници, които биха могли да бъдат проблематични за политическата му кариера.

Такива изводи обаче шоуто на Мадоу не може да направи, защото двете страници, които Джонстън намира в пощенската кутия, съдържат само основните данни, но не и данните за финансовите потоци на Тръмп.

Въпреки това и те са интересни. Както е видно от документите, чиято истинност бе потвърдена в изявление на Белия дом, Тръмп е спечелил малко над 150 млн. долара през 2005 г., но е платил малък дял от доходите си като данък. Той и съпругата му Мелания са платили съответно само четири процента данък върху доходите и допълнително 31 млн. долара под формата на така наречения "алтернативен минимален данък", една особеност на американското данъчно законодателство, която позволява на богатите да избегнат плащането на пълната данъчна ставка. Така общо данъците на Тръмп възлизат на 36,5 млн. долара за доходи от 152,7 милиона долара, или около 24 на сто.

Белият дом оправдава сравнително ниските данъци с това, че Тръмп е поел „отговорност за своята компания, семейството си и неговия персонал да не плаща повече данъци, отколкото се изисква от закона". Тръмп е платил 38 млн. долара данък общ доход - „дори при големи отписвания заради строителни начинания". Точно това показали документите, които са били  "незаконно публикувани", казва се в изявлението на Белия дом.

 

Наистина Тръмп изглежда се е възползвал от тежкото положение, в което изпадна в средата на 90-те години. През 1995 г. той загуби близо 1 млрд. долара, които му носят облекчения в данъчната тежест през следващите години.

През миналата година New York Times публикува данъчната му декларация от 1995 г. и разказа за данъчна вратичка, която Тръмп е ползвал тогава и която е била запушена от Конгреса на САЩ  през следващата година. По това време New York Times спекулираше, че е възможно Тръмп да не плаща никакъв данък, защото облекченията заради отписванията може да продължат чак до следващото десетилетие.

Документите, публикувани в момента, показват обаче, че случаят не е такъв и Тръмп се е измъкнал по-лесно от кризата. Washington Post описва разкритията на Мадоу обаче като „нулева точка". От тях не се научава нищо, което още не се е знаело за Тръмп. В края на краищата всички богати американци търсят начин за вратички в данъчната система.

Затова Джонстън е искал изрично да подчертае в шоуто на Мадоу, че не е получил данъчната декларация от обкръжението на Тръмп. Това наистина е малко вероятно, защото в изявлението на Белия дом се чете възмущение от случая.

„Напълно незаконно е да се открадне данъчна декларация и да се публикува", казва се в изявлението. „Непочтените медии могат да продължат да упражняват своя дневен ред, докато президентът се съсредоточава върху своя дневен ред, който включва данъчна реформа, която да е от полза за всички американци", посочва се още в съобщението.

Точно с това обаче Тръмп насочва към единствената политически критична част в данъчната декларация. В действителност желаната от него данъчна реформа би помогнала много повече на хора като него, отколкото на други американци. Така например Тръмп иска да се премахне „алтернативният минимален данък", който му е гарантирал, че през 2005 г. той е платил поне някакви данъци.

Опозицията сега се опитва да го критикува, че той е потвърдил разкритията и по този начин селективно публикува данни от своите данъчни декларации, а други по някаква неизвестна причина крие. „Ако той може да публикува някаква информация, тогава той би трябвало да може също така да публикува цялата информация", казва Зак Петканас от генералния секретариат на Демократическата партия. „Единствената причина данъчните декларации да не се публикуват е да се скрие това, което се намира в тях, като например финансови връзки с руските олигарси и Кремъл", допълва той.

По време на данъчната кампания Тръмп даде да се разбере, че се проверява от данъчните органи и следователно не може да публикува данъчните декларации - въпреки че няма такова изрично правило. След като спечели изборите, Тръмп намекна, че не желае да публикува каквото и да е обяснение, дори и след приключване на ревизията от страна на данъчните органи. Въпросът е решен от избирателите, които не се интересуват от това, което е в интерес само на журналистите, каза Тръмп.

Като се имат предвид неразрешените отношения с Русия и многобройните контакти на служителите му с Кремъл и Путин, отказът на Тръмп подхранва спекулациите, че данъчните декларации може да разкрият финансови зависимости от олигарси и бизнесмени от средата на руския президент. Зависимости, които биха могли да повлияят на политическите му решения.

Защото, както се казва в едно просто, но неколкокоратно потвърдено правило в политика: ако даден политик крие информация въпреки значителния обществен натиск, тогава той има нещо за криене. А така спекулациите около потенциалните политически чувствителни сделки на Тръмп няма да спрат, докато той не промени мнението си, коментира DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 21 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
"Защото, както се казва в едно просто, но неколкокоратно потвърдено правило в политика: ако даден политик крие информация въпреки значителния обществен натиск, тогава той има нещо за криене."Или казано по френски, като кажат медиите, че сестра му на Тръмп е к^***, да оди да обяснява после, че нема сестра... А, Бойчо...? хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Тръмп кога стана на 73?Donald John TrumpJune 14, 1946 (age 70)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 3
Ivan.r
преди 7 години
последен опит - lugenpresse - лъжливите медии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 4
Ivan.r
преди 7 години
Тръмп сам е лийкнал данъчното извлечение, за да помогне на глупавите медии допълнително да изгубят авторитет. Това е стар трик на хитрия магнат, с който ще продължи да затвърждава основната си теза за L
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 8
StraightForward
преди 7 години
хахахахах ПОПУЛИЗЪМА И ЛЪЖИТЕ В ДЕЙСТВИЕ, ТОВА НЕ Е ДОБРЕ ЗА ЦЕЛИЯТ СВЯТ, ЖАЛКО ..... НЯМА КАК 73 ГОДИШЕН, БОЛЕН ОТ ДЕМЕНЦИЯ И КАКВИ ЛИ ОЩЕ НЕ НЕЩА ДА Е ПРЕЗИДЕНТ НА КАКВОТО И ДА БИЛО!!!! ТУКАШНИТЕ НЕДОРАЗВИТИ И НЕОБРАЗОВАНИ СЪЩЕСТВА, КАК СТЕ ВИЕЕТЕ ЛИ ОЩЕ !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още