IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се завърна към старата си противоречива позиция за Шарлотсвил

Американският президент заяви, че и двете страни имат вина за агресията през уикенда

10:12 | 16.08.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ден, след като със закъснение обвини белите националисти за смъртоносните сблъсъци във Вирджиния, президентът на САЩ Доналд Тръмп отново се завърна към противоречивата си позиция, че за агресията „вина имат и двете страни“. Коментарите му изненадаха собствения му екип, съобщава Bloomberg.

Имате група от едната страна, която е лоша, имате и група от другата страна, която също бе агресивна, и никой не иска да каже това, но съм прав в момента“, каза Тръмп пред репортери в Ню Йорк във вторник. Той добави, че либералните контрапротестиращи „агресивно нападнаха другата група“.

Тръмп вече се изправи пред сериозни критики от бизнес лидери и законодатели от двете партии за това, че каза на 12 август, че „много страни“ имат вина за мелето в Шарлотсвил. Той изчака до понеделник, за да отговори на тази реакция със следното изявление: „Расизмът е зъл, а онези, които причиняват агресия от негово име са престъпници, включително Ку-клукс-клан, неонацистите, белите, искащи господство [над останалите раси], и други групи на омразата“.

Във вторник екипът му очакваше той да повтори тази позиция, казват двама запознати източници. Вместо това Тръмп предложи необработената си визия за инцидентите, изненадвайки собствените си служители.

Какво да кажем тогава за алтернативното ляво, което обвини, както казвате вие, алтернативното дясно? Те носят ли някаква вина?“, каза президентът в лобито на Trump Tower.

Според него протестиращите от „алтернативното ляво“ са били „много, много агресивни“, когато са се сблъскали с белите крайни националисти и нацистки групи в Шарлотсвил. Той добави, че някои от шествието на белите националисти не са били расисти.

Говорителят на Камарата на представителите Пол Раян се дистанцира от последните коментари на Тръмп, макар че избегна критики към президента, в Twitter.

Нека го кажем ясно. Идеологията за превъзходство на белите хора е отблъскваща. Този фанатизъм противоречи на всичко, зад което стои тази страна. Не може да има морално двусмислие“, казва Раян.

Часове след изказването Белият дом разпространи опорни точки, с които поиска от републиканците в Конгреса да защитят коментарите на Тръмп като „изцяло верни“ и да твърдят, че медиите „са реагирали истерично“, сочи копие, получено от Bloomberg News.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 6 години
ето ти жив пример какво става когато малцинството е излишно толерирано ... следва брутален отговор! И тук вече момента кой е виновен е много тънък... дали извършителя или подстрекателя ? проблема с расизма и половото равенство в сащ е решен отдавна, но продължава да се шуми около този вече имагинерен проблем поради ред причини, предимно политически ... следствието от това ще е отговор от бялото население защото вече се чувства дискриминирано, затова и Тръмп спечели благодарение на скрития вот от хората които официално не си признаха в проучванията защото ги беше страх! Този феномен е наблюдаван още 80-те и е известен като Брадли ефект ... потърси го в нета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 6 години
В света има хиляди причини, които могат да се използват за да се оправдае убийството на невинни хора. В Стария завет както и във Корана е казано зъб за зъб или кръв за кръв. Когато преди месец политъкът от републиканската партия Стийн Скалис беше прострелян от антифашист НИТО ЕДНА МЕДИЯ не обяви този акт за тероризъм. След като антифашист стреля по патриоти с цел масово убийство, нормалната реакция на това действие е масово убийство на антифашисти. Актът на 20 годишния младеж срещу тълпата от антифашистите на 100% оправдан и напълно заслужен. Единсвеното жалко е, че броя на жертвите е толкова малък т.е. само една.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Sakamano
преди 6 години
На света няма причина, която може да оправдае човек, който умишлено гази хората с кола. Ако го беше направил мюcюлмaнин, Тръмп пръв би го нарекъл терорист, но щом е бял расист това е просто агресия. Това мекотело с идиoтcки перчем го е страх да изрази позиция, за да не загуби последната група кpeтeни която още го поддържа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 6 години
ударих ти минус, щото си неприятно парче и долен расист ... но за обратния расизъм в сащ си прав! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
Императорът
преди 6 години
Е, въпреки целият натиск - Доналдът не се дава лесно !!!! Крайно време е да бъде казано в прав текст това, което нормалните хора виждат - че има ОБРАТЕН расизъм - на тъмните срещу белите - не само в САЩ, но и почти навсякъде по света - защото тази престъпна толерастия и политическа" коректност" в един момент ще свършат ного зле. Свидетели сме - къде беше Южна Негрия и къде е сега - и колкото и да мълчат медиите - все пак изтича информация какво се случва там.А тоя раян - да прочете О. Шпенглер, да се посъветва със специалисти и пак да говори. Не става дума за никакви идеологии, а за факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още